KrediFinansal.Com Özel Haber

Enflasyon Nedir? Düşmesi Ne Anlama Gelir?

Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlar, aktif birer tüketici oldukları için enflasyon kavramı ile çeşitli zamanlarda boğuşmak zorunda kalmaktadırlar. Ve enflasyon kavramının hangi anlama geldiğini çeşitli arama motorlarında sormaktadır.

Genel itibariyle ekonomik bazda konuya bakıldığında fiyatlar genel seviyesinin devamlı ve hissedilir bir şekilde artmasına enflasyon denir. Fiyatlar genel seyrinin yükselmesi enflasyon anlamına gelmektedir

Enflasyonun Düşmesi Ne Anlama Gelir?

Öncelikli olarak Enflasyonun düşmesi yani fiyatların düşmesi tüketicilerin alım güçlerinin yükselmesi gelirlerinin artması demek değildir Enflasyonun düşmesi fiyatların daha az artması insanların alım güçlerinin daha azalması ve bunun sonucunda da istikrar ve refahın artış göstermesi anlamlarına gelir.

Enflasyon Oranları Neleri Etkiler?

Merkez bankalarının para politikaları hakkında kararlar alırken doğrudan etkilenebilecekleri bir kavram olma özelliğini taşımaktadır.Enflasyon Kurlar üzerinde de oldukça etkili olmaktadır. Çünkü enflasyon oranı genel itibarıyla Merkez bankalarının faiz oranları üzerinde gerçekleştirileceği değişiklikler açısından öncü göstergelerin başında gelmektedir.Örnek verilecek olursa enflasyon oranlarının merkez bankalarının hedeflerinden yukarı doğru satması durumunda faizlerde artık beklentisi ön plana çıkacaktır.Enflasyon oranlarının Merkez bankalarının hedeflerinin altında seyretmesi durumunda ise faizlerde düşüş beklentisi daha çok ön planda olacaktır.

Enflasyon Neden Yükselir?

İki ana faktörden dolayı enflasyon yükselebilir.

1.Talep Enflasyonu:Yüksek para arzının sonucunda tüketicilerin ellerine daha fazla para geçmesinden ötürü tüketimin artış göstermesi ve buna paralel bir şekilde yükselen talep sebebiyle enflasyonun artması sonucu ortaya çıkar.

  1. Maliyet Enflasyonu:Belirli sebeplerin, ( Örneğin ücretlerdeki ya da hammadde fiyatlarındaki veyahut vergi) fiyatlarındaki artış sebebiyle üretim maliyetlerinde oluşan yükselişin maliyetleri artırması ile beraber maliyet enflasyonu ortaya çıkar.

 

Enflasyon Sebepleri Nelerdir?

  • Ülkeye karşılığı olmadan dış pazarlardan ya da piyasalardan giriş yapan para, altın, döviz miktarının artış göstermesi
  • Üretim mekanizmalarının fiyatlarında bulunan artışların fazla olması
  • Tedavüldeki para arzının artış göstermesi
  • Teknolojik yenilikler ve buna bağlı olarak yapısal bozukluklar ya da yetersizlikler meydana gelmesi
  • Ülkede bulunan toplam harcamaların toplam gelirlerden daha fazla olması durumu ve üretim miktarının çeşitli sebeplerle azalması sayılabilir.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir