Kredi kartı yıllık ücretinden kurtulma yöntemleri

2014’ten önce bankaların kestiği kredi kartı aidatları hakem heyetleri yoluyla geri alınabiliyordu. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2014’te aldığı kararla kredi kartı aidatlarını yasal bir zemine kavuşturdu. BDDK, tüketiciyi koruyucu bazı önlemler de aldı. Fakat tüketiciler haklarını bilmediği için aidatı ödeme ya da kartını iptal etme yoluna gidiyor.

BDDK’nın yönetmeliğine göre; kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda. Bankaların aidatsız kart seçeneğini tüketiciye bildirmekle yükümlü olduklarını belirten Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Başkanı Aziz Koçal, “Bankalar bu seçeneği sunmak yerine pazarlığa girişiyor” dedi.

Tüketicilerin aidatsız kredi kartı istemek için dilekçeyle bankaya başvurabileceklerini söyleyen aziz koçal, şöyle konuştu: “Bankalar aidatsız kartı tüketiciye vermek zorunda. Vermezse normal kredi kartından aidat ücreti talep edemez. aidat alırsa da vatandaş dilekçesiyle hakem heyetlerine başvurup iade istesin. ayrıca aidatsız kredi kartını vermeyen bankaya 6.9 milyon lira para cezası kesiliyor.”

Bankalar, 100 lirayı dahi aşan kredi kartı aidatını ödemek istemeyen tüketicilere, müşteri kaybetmemek adına farklı seçenekler de sunuyor. Bu seçenekleri öğrenmek için bankanın müşteri temsilcisiyle görüşmekte fayda var. Örneğin aidat ödemek yerine tüketiciye alışverişlerinde kullanması için bonus sunuluyor ya da faturalardan birinin bankaya bağlanması isteniyor. Bir yıl kartı iptal ettirmeme sözü alan da var.

Kredi Kartı Aidatından Kurtulmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Kredi kartı sözleşmesi imzalanmış olsa bile kredi kartı kullanılmadığı sürece aidat yansıtılamaz.
  2. Kesintisiz 180 gün boyunca kullanılmayan kredi kartı hareketsiz kabul edilir ve hareket görmediği sürece aidat ödenmez.
  3. Daha önce kart aidatı yansıtılmış ve kart 180 gün hareketsiz kalmışsa banka 12 ay içinde tahsil edemediği aidattan vazgeçer.
  4. Her bankanın aidatsız kredi kartı ürünü çıkarma zorunluluğu var.
  5. Ücretsiz kredi kartı başvurusunu reddeden banka, bu başvuruya istinaden aidatlı kredi kartı veremez.
  6. Aidatsız kartın limiti, aynen aidatlı karttaki kadar olmak zorunda.
  7. Aidat ödenen kredi kartı, limiti aynı kalmak şartıyla aidatsız kart ile değiştirilebilir.
  8. Aidatlı kartı, aidatsız kartla değiştirmek isteyenlere bankalar, ek şart getiremez.
  9. Banka kartları ile sanal kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti alınamaz.
  10. Ek kartlar için asıl kart aidatının en fazla yarısı kadar aidat alınabilir.
  11. Bir takvim yılında herhangi bir nedenle kredi kartını iki defa yenileyenden bankalar ek ücret ve aidat talep edemez.
  12. İkiden fazla yenilenen kartlardan ise sadece kart basım maliyeti alınabilir.
  13. Kredi kartının borç bakiyesi ve taksidi olsa dahi, tüketici talep edince bankalar kartı iptal etmek zorunda.
  14. İptal edilen kartın borcu devam etse de bu sürede kredi kartı aidatı alınamaz.

1 thought on “Kredi kartı yıllık ücretinden kurtulma yöntemleri

    Bahtiyar Mutlu

    (Ocak 2, 2021 - 2:20 pm)

    Merhaba,(Daha önce kart aidatı yansıtılmış ve kart 180 gün hareketsiz kalmışsa, banka 12 ay içinde tahsil edemediği aidattan vazgeçer.)diye yazılan bir madde var,bunun açıklamasını öğrenmek istiyorum.Örneğin,kullandığım bir kredi kartıma 01.01 .2021 ekstre tarihinde 100 tl aidat kesilmiş,ben bu aidatı ödemezsem ve kartımı 180 gün hiç kullanmazsam banka aidatı iptal mi eder?Aidat borcu silinir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir