Noter İşlem Ücretleri 2020

Veraset İlamı Noter Ücreti

Veraset ilamı; mirasçılık belgesi anlamına gelen, kişilerin mahkeme kararıyla ya da noter yoluyla mirasçı olduklarını belgeleyen bir evraktır. Bir kişinin noterden veraset ilamını alabilmesi için miras bırakan kişi ile arasında soy bağının bulunması gerekmektedir. Aksi durumda, yani mirasçının miras bırakan kişi ile soy bağının bulunmaması durumunda veraset ilamına yalnızca Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak sahip olunabilinmektedir.

Bir kişinin veraset ilamını noter yoluyla alabilmesi için kimlik eşliğinde başvuru yapılması ve gerekli olan evrakın doldurulması gerekmektedir. Eğer bu başvuru kişinin kendisi tarafından değil; vekil aracılığı ile gerçekleşecek ise vekâletname örneğine de ihtiyaç duyulmaktadır.

Veraset İlamı Nedir?

Veraset ilamı, kişilerin kendisine bırakılan mirasın belgeleyebildiği evraklardır. Bu evraklar, noter ya da mahkeme kararı ile kişilere verilmektedir. Eğer miras bırakılan kişi, mirası bırakan kişinin soyundan değil ise noterden veraset ilamı alamamaktadır. Bu aşamada notere yapılan başvuru neticesinde noterden ret evrakı verilmektedir. Kişiler, bu evrak eşliğinde Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne başvurarak veraset ilamı çıkartmak için işlemlere başlayabilmektedir.

Veraset ilamı belgesinde, söz konusu mirasın mirasçılarının kimler olduğu bilgisi yer almaktadır. Ayrıca mirasçıların payları da bu belge üzerinde yer almaktadır. Veraset ilamı çıkartmanın herhangi bir kısıtlayıcı süresi bulunmamaktadır. Dolayısı ile kişileri, diledikleri zaman veraset ilamını çıkartmak için işlem yapabilmektedir. Fakat intikal vergisi kapsamında belli süre zarfından veraset ilam belgesi alınmalı ve beyanname verilmelidir.

Veraset İlamı Noter Ücreti 2020

Veraset ilamı noter ücreti 2020 yılında geçen yıl olduğu gibi 212,10 TL’dir. İki adet veraset ilamının alınacak olması durumunda da bu ücret 239,52 TL olarak belirlenmektedir.

Günümüzde devlet imkanlarının genişlemesi ve devlet kurumlarının dijital ortamlarda hizmet vermeye başlaması ile birlikte veraset ilamı durumu e-Devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Buna göre T.C vatandaşları şifreleri ile birlikte e-Devlet sistemine giriş yaparak adlarına bırakılan herhangi bir mirasın olup olmadığını sorgulayabilmektedir. Yapılacak olan sorgulamanın neticesinde bir miras bırakılması söz konusu ise, mirasçı olan kişiler bu mirastan doğan veraset ve intikal vergisini ödemek zorundadır. Dolayısı ile veraset ilamı durumu güncel olarak sorgulanmalıdır.

Veraset İlamı Dilekçe Örneği

Aşağıdaki linkten 2020 kurallarına göre yazılmış veraset ilamı örneğini indirebilirsiniz. Başınız Sağolsun.

Veraset İlamı Örneği İndirmek İçin Tıklayın.

4 thoughts on “Veraset İlamı Noter Ücreti

    Kemal

    (Ağustos 20, 2020 - 7:29 pm)

    Körfez yarimcadan noter bir tek veraset ilamına 220 tl.istedi

    ibrahim AYAKBASAN

    (Eylül 25, 2020 - 12:07 pm)

    Vatandaşa yanıltıcı bilgi vererek noter personellerini zor durumda bırakıyorsunuz. Fiyatlar güncel değildir lütfen fiyatları güncellermisiniz. 1 adet veraset ilamı fiyatı 212,10 TL 2 nüsha veraset ilamı 239,52 TL’ dir.

      Ali Yerkazan

      (Eylül 28, 2020 - 5:14 pm)

      Merhaba İbrahim Bey, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Sitemizde ki bilgiler güncellenmiştir.

    Nihat

    (Kasım 17, 2020 - 5:42 pm)

    Merhaba benim bir sorum var veraset ilanı ücreti nekadar auvkatan biri 2900 dedi dogrumu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir