KrediFinansal.Com Özel Haber

Küçükbaş Hayvan Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Günümüz itibariyle ülkemizde yetiştirilen küçükbaş hayvan sayısı 35 milyon civarındadır. Her yıl ortalama 15 milyon civarında küçükbaş hayvan et tüketimi için kesimhanelere yollanmaktadır. Yine 15 milyon civarında küçükbaş hayvan ise süt üretimi için kullanılmaktadır.

Ancak bu sayılar ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamamakta ve her yıl binlerce küçükbaş hayvan yurtdışından ithal edilmesine neden olmaktadır. Son yıllarda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak adına hayvancılıkla uğraşan çiftçilere teşvik amaçlı düşük faizli krediler devlet tarafından verilmeye başlandı.

Çiftçilerin nakit ihtiyacını karşılamak ve onları küçükbaş yetiştiriciliği konusunda teşvik etmek amacıyla çoğu banka uygun vadeli krediler vermeye başladı. Devletin verdiği bu krediler küçükbaş hayvanlar için inşa edilen ahırların yapımında, tadilatında, yem alımında, süt soğutma tankı alımında, çeşitli ekipman veya ahır için satın alınan arazinin ödemelerinde kullanılmaktadır.

Küçükbaş Hayvan Kredisi Alma Koşulları

  • Bu kredileri alabilmek için tescil belgesine ihtiyaç vardır
  • Alınacak krediye karşılık ipotek ettirebileceğiniz taşınır veya taşınmaz malınızın olması gerekir
  • Kredi notunuzun yeterli düzeyde olması
  • Geçmiş dönemlerden kalan vergi borcunuzun olmaması
  • Alınacak krediye göre gelir sahibi 2 kişinin kefaleti gerekir
  • Alınacak hayvanların devletin belirlediği tür veya cinsten olması

Küçükbaş Hayvan Kredisi Veren Bankalar

Ziraat Bank

En uygun vade ve faiz oranları ile ziraat bankası 2020 yılı itibariyle 150.000 TL’ye yakın hayvan kredisi vermektedir. 12 aylık faiz oranı %0,20 ile gayet uygundur. Ziraat bankası genç ve kadın çiftçilere %10 daha düşük faizli kredi vermektedir.

Şekerbank

Şekerbank çiftçilere 60 ay vade ile düşük faizli hayvan kredisi vermektedir. Hayvan alımı veya ahır yapımında harcanan tutarın  %75’i kadar kredi vermektedir. Banka kredi alınacak hayvanların 3 ay önceden küpelendirilmiş olması şartı istemektedir.

Denizbank

Küçükbaş hayvan alımından, ahır tadilatına, ekipman alımına kadar çeşitli giderler için Denizbank giderlerin %75’i tutarında düşün faizli krediler vermektedir. Alınan kredi 6 ay bir ödemelidir. Banka 60 aylık vade imkânı tanımaktadır.

TEB

Çiftçilerimizin daha modern işletmelere kavuşması ve işini büyütebilmesi için kredi vermektedir. Banka krediyi uzun vadede taksitlendirip çiftçiyi sıkmayacak şekilde geri ödeme imkânları sunmaktadır.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir