TEB 0,95 ihtiyaç kredisi kampanyası Findeks kredi notuna göre uygulanıyor

Son zamanlarda televizyonlarda Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) 0,95 faizli ihtiyaç kredisi kampanyasıyla ilgili reklamlar yayınlanıyor. Fakat tüketiciler bankaya başvuru yapıldığında bu orandan yararlanabilmenin mümkün olmadığını belirtiyorlar. TEB kampanyasını detaylı olarak incelediğinizde, aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi, bu oran ancak Kredi Kayıt Bürosunun (KKB) markası olan Findeks kredi notunun 1850 ve üstü olduğu zaman uygulanıyor. Peki, kredi ödeme gücünüzün göstergesi olan ve size çıkacak olan kredi limitini ve kredi oranını belirleyen bu kredi notuna ulaşmak ne kadar mümkün? Sizler için bu yazımızda, kredi notunu nasıl öğrenebileceğinizi, kredi notunu oluşturan faktörleri ve buna göre nasıl hesaplandığını detaylı olarak inceleyeceğiz.

0,95 faizli TEB ihtiyaç kredisi örnek taksit planı

Kredi notunuzu nasıl öğrenebilirsiniz?

1- Cep telefonunuza Findeks uygulamasını yükleyerek kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Findeks, KKB’ye ait bir marka olup normalde ücret karşılığında kredi notu öğrenilebiliyor. Fakat 31 Ocak 2020’ye kadar geçerli olan kampanya ile bir kereliğine Findeks uygulamasını yükleyerek 3 günlüğüne Findeks notunuzu ücretsiz olarak ögrenebilirsiniz.

Findeks websitesinde 6TL + KDV karşılığı kredi notu raporunu satın alabiliyorsunuz. (https://www.findeks.com/urunler/findeks-kredi-notu)

2- Bankaların genel olarak mobil ve internet bankacılık uygulamaları üzerinden ve ya şubelerden de kredi notu öğrenilebilir. İnternet bankacılığı üzerinden kredi notu veya raporu almak istediğinizde belli bir ücret karşılığı alabiliyorsunuz. de belirli bir ücret karşılığında kredi notu ve veya raporu alınabilir. Örnek olarak İş Bankası mobil bankacılıkta bu hizmet 12TL + KDV olarak sunuluyor.

findeks kredi notu nasıl gözükür
Findeks Kredi Notu nasıl görünür?

Findeks kredi notu görüntüleme ekranınızda, kredi notunuzun yanı sıra son 5 senede kredi notunuzda gerçekleşen değişimleri ve bu değişimlerin tarihlerini görebilirsiniz.

Kredi Notuna göre risk grupları nelerdir?

Aşağıdaki tabloda yukarıda belirttiğimiz findeks veya internet bankacılığınız yöntemiyle öğrendiğiniz kredi notunuza göre, banka tarafından hangi risk grubunda değerlendirileceğinizi görebilirsiniz.

Kredi Notu AralığıRisk Grubu
1-699En Riskli
700-1099Orta Riskli
1100-1499Az Riskli
1500-1699İyi
1700-1900Çok iyi

Eğer kredi notunuz 1850’nin altında kalırsa, ki 1700-1900 arası çok iyi risk grubunda olduğunuza işaret etmektedir, size verilecek olan faiz oranı muhtemelen reklamlarda sunulan 0,95’in çok üstünde kalacaktır.

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanıyor?

Findeks kredi notunu etkileyen 5 faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin her biri kredi notunuzu farklı ağırlıkta etkilemektedir. Hesaplama yapılırken en büyük etkiyi “kredi ödeme düzeni” ve “mevcut kredi borç durumu” yapar. Bu faktörler kredi notunuzun %70’ine etki etmektedir.

Kredi Notunu Etkileyen FaktörEtki Yüzdesi
Kredi Ödeme Düzeni%35
Mevcut Kredi Borç Durumu%35
Yeni Alınan Kredi%11
Kredi Kullanma Yoğunluğu%10
Diğer Faktörler%9
Kredi ödeme düzeni nedir?

Kredi ödeme düzeniniz, kredi kartlarınızı ve hali hazırda ödemekte olan diğer kredilerinizi ne kadar zamanında ödediğiniz ile ilişkilidir. Eğer kredi kartlarınızı son ödeme tarihlerinden önce ödemezseniz veya sadece asgari kısmını öderseniz kredi notunuz düşecektir. Genellikle kredi kartlarının bir iki gün geciktirmek, çok düşük miktarda faiz bedeli ödemenize sebep olduğundan çok fazla önemsenmez fakat uzun vadede çekeceğiniz kredilerde yüksek kredi faizi olarak size dönecektir.

Mevcut kredi borç durumu nedir?

Hali hazırda ödemekte olduğunuz krediler, yeni bir krediyi ödeme gücünüze etki eden bir kriterdir. 2016 yılında bu faktör kredi notunu %25 etkilerken artık etki oranı %35’e çıkmıştır. Genellikle bankalar hane gelirinin yarısı kadarına kadar kredi taksiti ödeyeceğiniz şekilde kredi limiti çıkarırlar. Kamu çalışanları gibi bazı özel durumlarda bu limit biraz daha yüksek olabilir.

Benzer şekilde kredi kartı limitinizin de ne kadar dolu olduğu kredi notunuza etkendir. Limitlere yakın seviyede harcama yapıyorsanız kredi notunuz da buna göre daha düşük çıkacaktır. Bu sebeple eğer harcama miktarınızı kontrol edebileceğinizi düşünüyorsanız, kredi kartı limit artışı talep edip, limitin düşük bir oranında harcama yapmak notunuzu arttıracaktır.

Yeni Alınan Kredi Kredi Notunu Düşürür

Yakın zamanda yeni bir kredi çektiyseniz, kredi notunuz %11 oranında düşecektir. Fakat bu kredinin ödemelerini düzenli olarak yaptıkça kredi notunuz da tekrar yükselecektir.

Kredi Kullanma Yoğunluğu Olumlu Etki Eder

Düzenli olarak kredi kullanıyorsanız hiç kredi kullanmamış birine göre %10 oranında kredi notunuz daha yüksek olacaktır.

Kredi notuna etki eden diğer faktörler nelerdir?

Yukarıda sayılan etkenler dışında, her vatandaşın farklı özel durumları kredi notunu olumlu yada olumsuz etkileyebilir. Çoğunlukla çok fazla kredi başvurusu yapıp, bu krediyi kullanmamak olumsuz bir etki oluşturabilir. Bu sebeple olabildiğince krediye gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını önceden iyi düşünerek kredi başvurusu yapmanızı tavsiye ederiz.

Sonuç olarak size tavsiyemiz; eğer sürpriz bir kredi oranıyla karşılaşmak istemiyorsanız, yukarıda da belirttiğimiz yöntemlerle kredi notunuzu öğrenmeniz yönündedir. Bankalar başvuru aşamasına geldiğiniz zaman, karşınıza çıkan yüksek orandan dolayı krediyi kullanmamanızın da kredi notunuzu olumsuz etkileyeceğini söyleyebilmektedir. Bu yanıltıcı bir söylem olmakla beraber, tüketiciye baskı oluşturabilmektedir.

1 thought on “TEB 0,95 ihtiyaç kredisi kampanyası Findeks kredi notuna göre uygulanıyor

    Kenan

    (Şubat 9, 2020 - 9:11 pm)

    Elinize sağlık güzel bir blog, güzel bir paylaşım. Faydali bilgiler için teşekkürler.
    Saygilar Kenan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir