Noter İşlem Ücretleri 2020

Menkul Mallarda Hibe Sözleşmesi Noter Ücreti

Menkul mallarda hibe sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi kapsamında mülkiyetin devredilmesini sağlamaktadır. Bu sözleşme Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmekte olup, bağışlayan kişinin malvarlığı üzerinden bağışlanan kişiye karşılıksız kazanım sağlama olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, henüz kazanılmamış olan bir hak üzerinden feragatta bulunmak ya da mirası reddetmek söz konusu değildir; bağışlama sözleşmesi kapsamında yer almamaktadır.

Yeni düzenlenen Borçlar Kanunu’na göre hibe sözleşmesi aracılığı ile bağışta bulunan kişi, kendi malvarlığını herhangi bir karşılık gözetmeksizin başka bir kişinin mal varlığını zenginleştirmektedir. Bu sözleşme ile hibenin gerçekleştirilebilmesi için bazı unsurlar söz konusudur. Örneğin; hibe sözleşmesinin geçerli olabilmesi için kazandırıcı bir işlem olması gerekmektedir. Yani bağışta bulunan kişi, ilgili kişinin malvarlığı üzerinde bir artış sağlıyor olmalıdır.

Menkul Mallarda Hibe Sözleşmesi Nedir?

Menkul mallarda hibe sözleşmesi, bir kişinin kendi iradesi doğrultusunda başka bir kişinin malvarlığında artış yaşamasını sağlayan bir sözleşmedir. Menkul mallarda hibe sözleşmesi fiil ehliyetine sahip kişiler tarafından düzenlenebilmektedir. Ayrıca bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için kişinin kendi malvarlığından bir bağış yapması gerekmektedir. Ayrıca bu sözleşmenin düzenlenmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur; miras hukuku sınırları içerisinde yapılmasıdır. Dolayısı ile kişiler, eşler arasındaki mal rejimi ve miras hukukuna dikkat etmelidir. Aksi takdirde bu sözleşme, konunun diğer muhatapları tarafından dava konusu edilebilmektedir.

Geçerli olan yasalara göre hibede bulunan kişilerin öncelikle eğer evli iseler eşler arasındaki mal rejimi göz önüne alınmaktadır. Dolayısı ile eşler arasında ortak bir rejim söz konusu ise bağış geçerli olmamaktadır. Bu kapsamda, menkul mallarda hibe sözleşmesi yapılırken bir hukukçudan danışmanlık alınmalıdır.

Menkul Mallarda Hibe Sözleşmesi Noter Ücreti 2020

Menkul mallarda hibe sözleşmesi noter ücreti 2020 yılında farklı şekillerde fiyatlandırılmaktadır. Çünkü noter onayı işlemlerinde onaylatılacak olan belge sayısı fiyatlandırmada etkili olmaktadır. Fakat hibe sözleşmeleri minimum 150 TL ile fiyatlandırılmaktadır.

Hibe sözleşmesi tek taraflı olarak yapılan bir sözleşmedir fakat bu sözleşmenin gerçekleşebilmesi noktasında bağışı yapan ve bağışı alan arasında karşılıklı olarak irade beyanı yapılmalıdır. Satış işlemlerinde olduğu gibi hibede de kabul şartı aranmaktadır.

1 thought on “Menkul Mallarda Hibe Sözleşmesi Noter Ücreti

    Levent

    (Şubat 15, 2020 - 3:31 pm)

    arkadaş şu evrağı bulacağım diye bi yerim yırtıldı. teşekkür ederim size

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir