Kara listeden Nasıl Çıkılır

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara liste, bankalardan kredi çekmek ya da kredi kartı çıkartmak isteyenlerin önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde pek çok kişi bu durumlardan dolayı kendince mağdur olmakta ve bankanın bu hizmetlerinden yararlanamamaktadır. İşte kara listeye dair merak edilenler.

Kredi Kayıt Bürosu, ülkemizde yaşayan bireylerin finansal kuruluşlar ile ilgili olan her türlü ilişkiyi kayıt altına alan bir kurumdur. Dolayısı ile bu kurumda her bir kişi için oluşturulmuş olan kredi sicili bulunmaktadır. Burada finansal ilişkilerden kasıt, kişilerin borçlarını ödeme düzenleri, bireysel çekleri ve düzenlenen çekleri gibidir. Ödemelerin düzenli olarak yapılmaması ya da hiç yapılmaması sonucunda, kişilerin ‘kara liste’ olarak adlandırılan listeye dâhil olması söz konusudur.

Kara Listeye Nasıl Girilir?

Kara liste, kredi sicili kötü olanların girmiş olduğu bir listedir. Normal şartlar altında kişiler, bankalardan çektikleri kredileri ya da harcama yaptıkları kredi kartlarının ödemesini her ay düzenli bir şekilde yapmakla yükümlüdürler. Ödemelerin yapılacağı tarih, önceden belirlidir ve ödenecek meblağ da zamanında gerçekleştirilmelidir. Borç durumunun oluşması durumunda ve zamanındafa ödeme yapılmaması durumunda da kredi sicili zarar görmekte, sahip olunan kredi notu düşmektedir. Bu yapılması gereken ödemenin 90 gün içerisinde yapılmamasında ise kişiler hakkında, banka tarafından yasal takip süreci başlatılır. Yasal takip sürecinin başlatılmasından sonra söz konusu olan ödeme gerçekleşse bile kredi sicilinin bozulması engellenemez.

Genellikle ülkemizdeki bankaların işleyişine göre ödemelerin 90 gün içerisinde gerçekleştirilmemesi durumunda, bankalar öncelikle borçlu olan müşterileri ile iletişime geçmekte, borcun ödenmesini talep etmekte ve ödemenin gerçekleşmemesi durumunda yasal takip süreci başlatacaklarını bildirmektedir. Bu süre zarfında eğer banka ile anlaşma yoluna gidilmez ise resmi olarak yasal süreç başlatılır ve kara liste içerisinde yer almaya aday olunur.

Kara Listeden Ne Zaman Çıkılır

Kara listeden çıkmak yani kredi sicili temizlemesini yapmak, kara listeye girmek kadar kolay değildir. Çünkü kara listeden çıkmak için söz konusu borcun ödenmesi yeterli olmamakta; üzerinden belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre ise; 5 yıldır. 5 yıl sonunda kişilerin kredi sicili temiz bir hale geliyor.

Borçların ödenmesi ve 5 yılın geçmesinin ardından “borcu yoktur” kağıdının alınması ile kişiler tekrardan kredi ve kredi kartı gibi bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

Kredi sicili her ne kadar temizlenmiş olsa da, kişiler kara listeden çıkmış olsa da bankalar, kendisine başvuruda bulunan tüketicilerin geçmiş işlemlerini görebilmekte ve kara listeye girilmiş olduğunu görüntüleyebilmektedir. Dolayısı ile her ne kadar kara listeden çıkılmış olsa da, yasal olarak kredi ve kredi kartı hizmeti almaya yasak bulunmasa da bankalar bu kişilere karşı önyargılı davranabilmektedir. Bu sebeple mümkün olduğunca kara listeye girilmesine neden olabilecek tutumlardan uzak durulmalı, yapılması gereken ödemeler zamanında yapılmalıdır.

Kara Listeden Çıkıldığı Zaman Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kara listeden çıkmış olmak ve kredi sicili anlamında artık temizlenmiş olmak tek başına yeniden bankacılık hizmetlerinden olan kredi ve kredi kartı hizmetlerinden yararlanılması için yeterli değildir. Bu hizmetlerden yararlanılabilmesi için kredi notunun yükseltilmesi gerekmektedir. Düşük limitli bir kredi kartı alarak ya da bloke teminatlı bir kredi kartı alarak ve ödemelerini düzenli olarak yaparak, kredi notunu yükstelebilmek mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir