KrediFinansal.Com Özel Haber

Bireysel Emeklilik Vergi İadesi

Bireysel emeklilik yeni yasa tasarısı, şu günlerde bir hayli konuşulmakta ve bireylerin bu konuda çeşitli sıkıntıları bulunmakta. Yeni yasa tasarısıyla beraber bir takım sorunlar ve sıkıntılar da geldi. Bireyler, birçok konuda ne yapacaklarını şaşırdılar ve soluğu bireysel emeklilik firmalarında aldılar.

Firmalar da yeni yasa tasarısını ilk incelemeye aldıklarında bir takım sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu durum, zamanla içinden çıkılmaz bir hâl aldı diyebiliriz. Bireylerin sıkıntıları, genelde bireysel emeklilik vergi iadesi ile ilgili. Bireysel emeklilik yatırımcıları, daha önceden uygulanan kesintiden dolayı gelir kaybına uğramışlardı.

Yeni yasa tasarısıyla beraber yatırımcıların paralarının iadesi kararı uygulanmaya başladı. Buna göre bireysel emeklilik vergi iadesi, bireylere hesaplarına göre yapılacak. Yatırımcılar, bireysel emeklilik vergi iadesi sayesinde ciddi bir gelir elde edecekler. Bu durum 5 yıllık süre zarfı içerisinde bireysel emeklilik vergi sorunu yaşayanlar için geçerli sayılmakta. Daha önceki dönemde bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlar, maalesef bireysel emeklilik vergi iadesi hakkından yararlanamayacaklar.

Vergi İndiriminin Yerini Devlet Katkısı Aldı
Bireysel emeklilik vergi iadesi, kişisel bir hak olarak belirlenmiştir ve bizzat yatırımcının kendisi tarafından talep edilmelidir. Talep formu, bireysel emeklilik firmalarından alınabilir. Bu form, tüm bilgiler harfi harfine doğru olmak kaydı ile doldurulmalı ve firmaya gerekli belgelerle beraber teslim edilmelidir. Firmalar, maliyeye bu konuda bir dilekçe sunmalı ve maliyenin onayını beklemelidirler.

Maliye, bu konuda ciddi bir araştırma ve düzenleme yapmaktadır. Yani, bireysel emeklilik firmasına başvuruda bulunan her özel emeklilik yatırımcısı, bireysel emeklilik vergi iadesi hakkından yararlanamayabilir. Bu durum, tamamen maliyenin; yani devletin kontrolü altında bulunmaktadır. Devlet, gerekli araştırmaları yaptıktan sonra bireysel emeklilik firmalarına dönüş yapar. Bireysel emeklilik firması, kendi yatırımcılarına haber verir. Maliye, bildirim formu ile beraber yatırımcıya ait hesap bilgilerini de almaktadır. Hesap bilgileri, muhakkak bireye ait olmalı ve doğru verilmelidir. Bireysel emeklilik yatırımcısı bireysel emeklilik vergi iadesi hakkından yararlanabilirse, maliye tarafından ücreti hesabına yatırılacaktır. Aksi takdirde ücret yatırımı söz konusu dahi olmayacaktır. Bireysel emeklilik firmaları, bireysel emeklilik vergi iadesi konusunda titiz davranmalıdırlar. Yatırımcılarına bu konuda bilgi vermeli ve para alamayacak yatırımcıları önceden uyarmalıdırlar. Bu sayede büyük karmaşanın ve karışıklıkların önüne de geçilebilir.

Bireysel emeklilik vergi iadesi; yeni yasa tasarısı ile başka bir durumu da meydana getirmiştir. Vergi indirimi ya da vergi muafiyeti gibi kavramların yerini devlet katkısı ve desteği almıştır. Artık devlet, bireysel emeklilik yatırımcılarına destekte bulunacaktır. Bu durum, bireysel emeklilik sisteminin yenilenmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Bireysel emeklilik yatırımcıları, bireysel emeklilik vergi iadesi hakkından muhakkak yararlanmalıdırlar. Daha önce bu sistemden ayrılan bireyler, tasarının ardından 1 yıl süresince paralarını alabilirler. 1 yıldan sonraki ödemeler ise yapılmayacaktır. Bireysel emeklilik şirketleri, bu durumda olan yatırımcılarını biran önce uyarmalı ve bireysel emeklilik vergi iadesi hakkından yararlanmalarını sağlamalıdırlar.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir