Noter İşlem Ücretleri 2020

Noter Temlik Sözleşmesi Ücreti

Temlik sözleşmesi, mevcut olan bir alacağın alacaklısının değişmesini kapsayan bir sözleşmedir. Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan bu sözleşmede devir ile temlik kelimesi aynı anlama gelecek şekilde kullanılmaktadır. İlgili kanuna ve maddesine göre; bir alacaklının borç nedeniyle oluşan alacağının, borçlu olan kişinin rızasına gerek duyulmadan bir sözleşme ile üçüncü kişiye devredilebilmektedir. Yapılacak olan bu sözleşmeye yani temlik işlemine borçlu olan kişi katılmaz. Bu sebeple, sözleşmenin yapılabilmesi için borçlu kişinin rızası gözetilmemektedir. Ayrıca borçlunun bu durumdan haberdar edilmesi gibi bir zorunluluk da bulunmamaktadır. Alacağın temliki işlemi, devir işleminden tamamıyla farklıdır.

Temlik Sözleşmesi Nedir?

Temlik sözleşmesi, bir borçlunun borçlu olduğu muhatabın değişmesine neden olan bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile birlikte, borcun alacaklısı üçüncü bir kişi olmaktadır ve bunun gerçekleştirilebilmesi için uygulanan üç farklı işlem bulunmaktadır. Temlik sözleşmesi; kanuni temlik, iradi temlik ve de yargısal temlik olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılmaktadır.

Temlik sözleşmesi, sözleşmeye dayalı olarak yapılan, hukuki ve tasarruf içeren bir işlemdir. Bu bağlamda, bir kişi düzenlenecek olan sözleşme ile birlikte alacağını bir başkası üzerine devreder. Bu anlamda, bu sözleşme bir tasarrufu kapsamaktadır. Ayrıca bu sözleşme, bir sebebe bağlı olarak gelişmektedir ve kazandırıcı bir işlem olarak nitelendirilmektedir.

Temlik sözleşmeleri, bırakılan bir vasiyetnameden ya da kanun maddesinden dolayı söz konusu olabilmektedir. Ayrıca bağılaşma amacıyla da bu sözleşme düzenlenebilmektedir.

Temlik Sözleşmesi Noter Ücreti 2020

Temlik sözleşmesi noter ücreti 2020 yılı itibari ile farklı fiyatlandırmalarla gerçekleştirilebilmektedir. Çünkü noter işlemlerinde, onanacak olan söz konusu sözleşmede, sayfa sayısı ve kelime sayısı gibi unsurlar belirleyici olmaktadır. Bu nedenle, temlik sözleşmesi hakkında net bir noter masrafı miktarı verilememektedir. Genel itibari ile temlik sözleşmeleri noter masrafları 100 TL ile 150 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Temlik sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için alacağını devredecek olan kişi ile alacağı devir alacak olan kişinin sürece karşılıklı olarak katılması gerekmektedir. Ayrıca bu sözleşmeleri, kanun metnine uygun olarak hazırlanabilmesi ve geçerlilik taşıması için alanında uzman hukukçular tarafından düzenlenmesinde yarar bulunmaktadır.

Temlik Sözleşmesi Örneği

Aşağıdaki bağlantıdan 2020 kurallarına göre hazırlanmış temlik sözleşmesi örneğini indirebilirsiniz.

Temlik Sözleşmesi Örneğini İndirmek İçin Tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir