2023 Yılı Zilyetlik Devri Sözleşmesi Noter Ücreti

Zilyetlik devri, bir mülkün fiziki olarak başka bir kişiye geçmesidir. Bu işlem sırasında noter huzurunda bir sözleşme imzalanması gereklidir. Sözleşme, mülkün kimin adına geçeceğini, mülkün değerini, ödeme planını ve işlem masraflarını içermelidir. Bu işlemin tamamlanmasıyla birlikte mülk, yeni sahibinin mülkiyetine geçer.

Zilyetlik Devri Nedir?

Zilyetlik devri, mülk sahibinin bir başka kişiye mülkün fiziki kullanım hakkını gerçekleştirdiği bir işlemdir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi sırasında, noter huzurunda bir sözleşmenin imzalanması zorunludur. Sözleşmenin hazırlanması ve imzalanmasıyla birlikte, mülkün kullanım hakkı da yeni sahibine geçer.

Noter Ücretleri Neye Göre Belirlenir?

Noter ücretleri belirli bir orana göre hesaplanmakta ve tüm noterler için aynıdır. Ücret tarifesi Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir. Bu ücret tarifesi sabit olmakla birlikte her yıl yenilenmektedir. Zilyetlik devri gibi işlemler için alınacak noter ücretleri de bu tarifeler dahilinde belirlenmektedir. Zilyetlik devri sözleşmesi için ödenecek noter ücreti, konut, arsa veya dükkan gibi mülkün değerine göre farklılık göstermektedir. Belirlenen bu ücretlere ek olarak harç ve vergi gibi diğer masraflar da bulunmaktadır. Bu nedenle noter ücretlerinin yanı sıra, diğer masrafları da göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Zilyetlik Devri Sözleşme Ücretleri Ne Kadar Olacak?

2023 yılında gerçekleştirilecek olan zilyetlik devri sözleşmeleri için belirlenen noter ücretleri, mülkün değerine göre farklılık göstermektedir. Konutlarda gerçekleştirilecek zilyetlik devri işlemleri için mülkün değeri 200.000 TL ve altında olanlar için noter ücreti 1.000 TL, 200.000 TL ile 500.000 TL arasında olanlar için 1.500 TL ve 500.000 TL’nin üzerinde olanlar için 2.000 TL olarak belirlenmiştir. Arsa ve dükkan gibi gayrimenkuller için ise, mülkün değeri 200.000 TL ve altında olanlar için noter ücreti 1.250 TL, 200.000 TL ile 500.000 TL arasında olanlar için 1.750 TL ve 500.000 TL’nin üzerinde olanlar için 2.250 TL olarak belirlenmiştir.

Konutlar İçin Noter Ücretleri

Konutlar için zilyetlik devri sözleşmesi için belirlenen noter ücretleri oldukça makul bir tutar olarak belirlenmiştir. Mülkün değerine göre belirlenen ücretler, 200.000 TL ve altında olan konutlar için 1.000 TL, 200.000 TL ile 500.000 TL arasında olanlar için 1.500 TL ve mülkün değeri 500.000 TL’nin üzerinde olanlar için 2.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretler, konut alım satım işlemlerini yapan taraflar için, belirtilen tutarlar kadar bir yük oluşturacaktır. Ayrıca, noter ücretlerine ek olarak tapu harcı ve damga vergisi gibi ek masraflar da olacaktır. Mülkün tapu kayıtlarının da düzgün bir şekilde yapılması gerektiğinden, tapu kaydı ve ipotek kaydı gibi gerekli belgelerin de hazırlanması gereklidir. Alt başlıkta belirtildiği gibi, arsa veya dükkan gibi gayrimenkullerin zilyetlik devri sözleşmeleri için de farklı noter ücretleri uygulanacaktır.

Arsa ve Dükkanlar İçin Noter Ücretleri

Arsa ve dükkan gibi gayrimenkuller için noter ücretleri, mülkün değerine göre belirlenir. Mülk değeri 200.000 TL ve altında olan arsa ve dükkanlar için noter ücreti 1.250 TL olarak belirlenmiştir. Mülk değeri 200.000 TL ile 500.000 TL arasında olan arsa ve dükkanlar için noter ücreti 1.750 TL olarak belirlenmiştir. Mülk değeri 500.000 TL’nin üzerinde olan arsa ve dükkanlar için noter ücreti ise 2.250 TL olarak belirlenmiştir. Bu noter ücretlerine ek olarak, zilyetlik devri işlemleri sırasında harç ve vergi gibi diğer masraflar da olabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zilyetlik devri işlemleri için noter ücreti dışında, yapılan işlem ve mülk değerine göre farklı harçlar ve vergiler de ödenmektedir. Bunların yanı sıra, tapu kayıtlarında herhangi bir sorun olmaması için tapu kaydı ve ipotek kaydı gibi belgelerin de hazırlanması gerekmektedir. Bu belgelerin hazırlanması ve işlemler için gereken diğer masraflar hakkında detaylı bilgi almak için bir avukat veya emlakçıdan yardım alabilirsiniz. Ayrıca, işlemler esnasında dikkatli olunmalı ve mülkün herhangi bir hukuki probleminin olmamasına dikkat edilmelidir.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir