Noter İşlem Ücretleri 2020

Zilyetlik Devri Sözleşmesi Noter Ücreti

Zilyetlik devri sözleşmesi, tapusu bulunmayan taşınmazların üzerinde bulunan fiili egemenliğin el değiştirmesini sağlayan bir sözleşmedir. Tapusu olmayan taşınmazların devri, ilgili yasalar, hükümler ve yargı kararları doğrultusunda taşınır halde olan malların devri kapsamına alınmıştır. Çünkü bir taşınmazsın devrinin geçekleştirilebilmesi, tapuda resmi olarak işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için söz konusu taşınmazların tapuda kaydının bulunması gerekmektedir. Bu durumda tapusu bulunmayan taşınmazların devrinde bu ana kuralın dışına çıkılmaktadır.

Günümüzde geçerli olan yargı kararları kapsamında, tapuda kaydı bulunmayan taşınmazların devri tıpkı menkul mallardaki gibi gerçekleşmektedir. Kısacası; tapusuz olan taşınmazların satışları ve devir işlemleri taşınır olan mallar gibi gerçekleştirilmektedir.

Zilyetlik Devri Sözleşmesi Nedir?

Zilyetlik devri sözleşmesi bir kişinin bir eşya üzerinde sahip olduğu fiili egemenliği ifade etmekte ve belgelemektedir. Tapusu olmayan malların satış ve devir işlemleri, tapu kaydının olmaması sebebiyle gerekli usul ve şartlar altında yapılamamaktadır. Bu sebeple tapusuz mal ve eşyalar, taşınır halde olan malların devir ve satışının yapıldığı usul ve esaslara göre gerçekleştirilmektedir.

Taşınır malların el değiştirmesi yalnızca zilyetliğin devri usulüne göre yapıldığı için tapusuz malların el değiştirme şekli de zilyetlik devri sözleşmesi ile mümkün olmaktadır. Bu sebeple, tapusuz mallar taşınır mal hükmündedir. Dolayısı ile söz konusu bu malların satışı gerçekleştirilirken zilyetliğin alacaklıya verilmesi şekline bağlı olarak işlemler gerçekleştirilmektedir.

Zilyetlik Devri Sözleşmesi Noter Ücreti 2020

Zilyetlik devir sözleşmesi noter masrafı 2020 ücreti net olarak verilememektedir. Çünkü zilyetlik devir sözleşmesi farklı kelime sayılarıyla ve farklı sayfa sayısı ile hazırlanabilmektedir. Bu nedenle, olmayan bir sözleşme için fiyat bilgisi vermek doğru olmamaktadır. Fakat günümüzde noter tarafından onaylanan bu sözleşmeler minimum 130 TL’ye onaylanmaktadır. Konu hakkında en kesin ücret bilgisinin alınabilmesi için noterlere başvurulması gerekmektedir.

Zilyetlik devir sözleşmesi içeriği ve detayı olan sözleşmelerdir. Bu nedenle, daha sonradan mağduriyet yaşanmaması açısından bu belgelerin alanında uzman hukukçular tarafından düzenlenmesi önerilmektedir. Ayrıca, bu belgelerin geçerlilik taşıması için noter tarafından onaylanması zorunludur. Aksi durumda hazırlanan zilyetlik devir sözleşmesi resmi geçerliliğe sahip olmayacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir