Noter İşlem Ücretleri 2020

Vekaletname Noter Ücreti

Vekaletname verme işlemi, bir kişinin tercih ettiği başka bir kişiyi, resmi işlemlerin gerçekleştirilmesi amacıyla yazılı olarak yetkilendirmesi işlemidir. Vekâletname aracılığı ile kişiler, başka kişileri kendi adına bir takım işleri gerçekleştirmek üzere yetkilendirebilmektedir. Günümüzde genel vekâletname ve sınırlı yetkili vekâletname olmak üzere iki farklı vekâletname türü bulunmaktadır.

Bir kişinin vekalet verebilmesi için akıl sağlığının yerinde olması ve 18 yaş sınırını geçmiş olması gerekmektedir. Aksi bir durumda vekâlet verme işlemi gerçekleştirilememektedir.

Bir vekâletname genel olarak alım satım işleri dâhil tüm işlemleri kapsayacak şekilde verilebildiği gibi farklı ve kısıtlı konular amacıyla da verilebilmektedir.

Vekaletname Nedir?

Borçlar Kanunu kapsamında vekâletname, çift taraflı olarak düzenlenen bir sözleşmedir ve vekil olan kişi, sözleşme nedeniyle vekâleti veren kişiye, vekaletin verilme nedeniyle işlemleri gerçekleştirmekle yükümlüdür.

Vekâletname belgeleri veriliş amaçlarına göre farklı kategorilerde sınıflandırılmaktadır. Genel olarak vekâletname çeşitleri şunlardır; gayrimenkul alımlarına ve satışlarına dair vekâletname, boşanma davası açma ve açılan boşanma davasını kabul etmeye ilişkin vekâletname, şirket tarafından verilen vekâletname, genel vekâletname, tapu işlemlerini yürütmeye yönelik vekâletname ve intikal ile veraset işlemlerine yönelik vekâletname.

Vekaletname Noter Ücreti 2022

Vekâletname verme işlemi, vekâletnameyi verecek olan kişi ile vekâletnameyi alacak olan kişinin noter huzuruna gitmesi ile gerçekleşmektedir. Tarafların bilgileri noter tarafından alınır ve vekaletin ne amaçla, hangi kapsamla verileceği sorulur. Düzenlenecek olan belgeye, vekâletnamenin verilme amaçları tek tek yazılarak belirtilir. Daha sonra hazırlanan sözleşme imzalatılır ve bu belgenin bir örneği noterde kalarak kişiye teslim edilir.

Vekâletname noter ücreti 2022 yılında da yapılacak olan işlemin içeriğine göre değişmektedir. Genel vekâlet noter ücreti 150 TL ile 250 TL arasında değişkenlik gösterirken, avukata vekâlet verme noter ücreti 192 TL arasında, muhasebeciye vekâletname vermek de 192 TL’dir. Günümüzde tapu işlemleri için noterden alınan vekâletname ücreti 240-650 TL’dir. Görüldüğü üzere bu sözleşmenin yapılmasına yönelik amaçlar, fiyat üzerinde etkili olmaktadır. Vekâlet hazırlanmasına yönelik ücretler hakkındaki en doğru bilgi noterlerden öğrenilebilmektedir.

Noter vekalet ücretleri: 192 TL olarak belirlenmiştir.
Noter tapu vekalet ücretleri: 240 TL ile 650 TL arasında değişebilir.
Avukata vekalet verme ücreti: 192 TL’dir.
Muhasebeciye vekalet verme ücreti: 192 TL’dir.
Noter genel vekaletname ücreti: 192 TL’dir.

Vekaletname Örneği

Aşağıdaki linkten 2022 kurallarına uygun hazırlanmış vekaletname örneğini indirebilirsiniz.

Vekaletname Örneği İndirmek İçin Tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir