KrediFinansal.Com Özel Haber

Miras Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Ödenen vergilerden bir tanesi de miras vergileri. Her yıl yeni oranlar ile mirasçıların ödeyeceği vergi oranları yeni yıla girmemiz ile netlik kazandı. Bu anlamda miras vergisi ne zaman ödenecek, miras vergisi ne kadar ödenecek, yeni miras vergisinin oranları ile ilgili hususlarda yeni tutarlar 1 Ocak tarihi itibariyle ekonomi hayatımıza girdi.

Kimler Veraset ve İntikal (Miras) Vergisini Ödüyor?

Hayatını kaybeden kişilerin mirasçılarının kendilerine kalan menkuller ve gayrimenkuller için belli paylar söz konusu. Bu nedenle kalan bu paylarında vergilerinin ödenmesi gerekiyor. Miras kalımında birinci kişi olarak kişinin alt soyu olan çocukları ve eşi eşit miktarda miras paylaşımı yapar. Bu miraçlar için veraset ve intikal vergi konunu gereği bir vergi ödemesi yapılması gerekiyor. Kalan miraslara oranla hesaplanan bu vergi tutarı aylık taksitler eşliğinde yada peşin olarak yapılabiliyor. Kaldı ki mal kişiden kişiye devri söz konusu olabilir. Bu durumda dahi kişinin miras vergisi ödemesi zorunlu kılanan hususlar arasında bulunuyor.

Veraset ve İntikal Vergisi Oranları

Ödenmesi gereken miras vergisi oranları veraset ve intikal vergisi kanunu ile belirlenen hususlardan. Bu nedenle her yıl yeniden düzenlenen miktarlar söz konusu. Yeni ödenmesi gereken miras vergisi oranları da 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Peki ödenmesi gereken bu tutarlar ile miras vergisi oranı ne kadar oldu?

Evlatlıklarda dahil olmak üzere tüm mirasçıların ödemesi gereken bir vergi türü olan miras vergisi menkuller, gayri menkuller ve para üzerinden ödeniyor. Bu nedenle ödencek olan vergi tutarı da ivazsız olarak oluşan intikallere göre hesaplanıyor. Bu hesaplamalar dahilinde

  • Kalan 350 bin lira için veraset yoluyla intikalde 1 ivazsız intikalde 10
  • Sonraki 850 bin lira için veraset yoluyla 3 ivazsız 15
  • 800.000 için veraset yoluyla 5 ivazsız intikalde 20
  • 300.000 için veraset yoluyla 7 ivazsız intikalde 25
  • Matrah 6 milyon 300 bin lirayı aşanlarda ise veraset yoluyla 10 ivazsız 30 olarak hesaplanıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir