Hazine iki gün içinde 20 milyar dolar borçlanmaya gitti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün yaptığı ve 2020 itfa tarihine sahip 6 ayda bir ödenecek sabit kuponlu devlet tahvilinin ilk kez ihracının gerçekleştiği bugün valörlü başlatılan ihalede net olarak 3 milyar 309 milyon liralık satış yaptı. İhale öncesinde de piyasa yapımcılarına 4 milyar TL net satış yapılmıştı. Piyasa yapıcı bankalara ait net teklif tutarı ise 8 milyar 101.5 milyon lira olmuştu.

İkinci borçlanma olarak da 29 Ocak 2025 itfa tarihli, TÜFE endeksli olarak 6 ayda bir kupon ödemesine sahip olarak devlet tahvilinin yeniden ihraç edildiği bugün valörlü borçlanma ihalesinde 2 milyar 272.9 milyon TL’lik bir satış yapıldı. İhale öncesinde de piyasa yapımcılarına 1.5 milyar TL net satış yapılırken piyasa yapıcı bankaların net teklif tutarları ise 3 milyar 524 milyon türk lirası oldu.

Böylece Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanan iki borçlanmada, 582.2 milyon TL borçlanmaya gidildiği. İhalelerin de biraz hemen öncesinde kamu kuruluşlarına ve ayrıca piyasa yapıcılarına sağlanan 5 milyar 500 milyon TL net ROT satışlarıyla birlikle toplam satış tutarı 11 milyar 82.2 milyon TL’ye ulaştı.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir