Hava durumundaki ani değişim çiftçilerin kabusu oldu

Türkiye’de 15-24 Mayıs tarihleri arasında neredeyse yazı kışa kışı da yaza çeviren sıcaklık değişiklikleri yaşandı. Öncesinde 40 dereceyi gören hatta aşan sıcaklıklar daha sonrasında ise -1 dereceye kadar düşen aşırı soğuklar nedeniyle, yaşanan fırtına, dolu ve don bitkisel üretime büyük zararlar verdi. Yaşanan bu ani sıcaklık değişimleri nedeniyle ülkemizde pek çok çiftçi büyük zararlar gördü.

Mandalina ve Limon Sıcaktan Yandı

Mayıs ayının ortasında ülkeyi yaz ayları gibi kavuran sıcaklar, Çukurova ve civarında erkenci mandalina üretimi ve bazı limon çeşitlerine zararlar verdi. Ürünler sıcaktan yandı. Erkenci çeşit mandalina ve bazı limon çeşitlerinde üretim gelecek günlerde azalma eğiliminde olacak.

İç Anadolu’da Ürünler Dondu

İç Anadolu Bölgesi’nde 20-23 Mayıs tarihleri arasında yaşanan don ve kırağı bitkisel üretimde çok ciddi sıkıntı ve zararlara sebep oldu.

Erdemli’de Seralar Yıkıldı

Daha öncesinde dolu yağışları nedeniyle de meyve bahçeleri zarar gören Mersin Erdemli’de bu sefer fırtına etkisini gösterdi. Bazı seralar yerle bir olurken bazılarında ise naylonlar kullanılmaz hale geldi.

 

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir