COVID-19’un turizme etkisi belirginleşmeye başladı

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisinin en çok etkilediği sektörler arasında turizm yer alıyor.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü mart ayı itibari ile turizm istatistiklerin de salgının etkisi iyice belirginleşmeye başladı. Mart ayı içerisinde Türkiye’ye seyahat eden toplam turist sayısı 2019’un mart ayına oranla yüzde 64 azalarak 2 milyon 746 bin 159’dan 968 bin 537’ye geriledi.

Turizm, 2016 itibari ile ülkemizde güzel bir ivme yakalamış, 2019 da 51 milyon turist ağırlamıştık. Toplam turizm geliri de 35 milyar dolara kadar çıkmıştı. Eğer salgın yaşanmamış olsaydı Türkiye’nin 2020’de 58 milyondan fazla turist alacağı tahmin ediliyordu. Toplam turizm geliri ise yaklaşık 40 milyar doları bulması beklenmekteydi. Fakat virüs nedeni ile beklentiler yerini bulamadı. Turist sayılarının düşmesinde ve gelirlerin azalmasında, koronavirüs önlemleri kapsamında uluslararası seyehatların yasaklanması ve virüse karşı alınan ciddi tedbirlerin etkisi yüksek.
Türkiye’nin kaynak pazarları olan Almanya ve Rusya gibi ülkelerde salgının devam ediyor oluşu gelecek adına kaygı vermekte. 2019 da Türkiye’ye 20 milyon kadar turist sağlayan Avrupa ülkelerinde salgının etkileri ciddi oranda devam ederken, yaşanan bu durumun Türkiye ve Türkiye gibi turizm de önde gelen ülkeleri derinden etkilemeye devam edeceği bekleniyor.

Turizm nasıl etkilendi?

Ciddi oranda azalan turist rakamlarıyla birlikte turizm gelirleri de oldukça düştü. 2019’un ilk çeyreği ile 4.6 milyar dolarlık turizm geliri yakalayan Türkiye, 2020’nin aynı döneminde 4.1 milyar dolar turizm gelirine yaklaştı. Mart ayı turizm getirisi ile 1.6 milyar dolar seviyesinde 787 milyon dolara kadar düştü. 2020 ilk çeyreği itibari ile kişi başına düşen ortalama harcama 727 dolarken, geçen yıl aynı dönemde 697 dolar olmuştu.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir