Çiftçiye %4,5’den kredi verilecek

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, tarımsal girdiler için yürürlükte olan sabit oran kredilerin faiz oranını yüzde 5,5’den yüzde 4,5 oranına düşürüldüğünü duyurdu.

Poyraz tarafından yapılan açıklamada, Tarım Kredi’nin üretimdeki devamlılığı sağlaması için çeşitli adımların atılmaya devam edileceğini söyledi.

Kredi oranlarında yaşanan değişikliklerin kredi kooperatif ortaklarına olan olumsuz etkileri engelleyebilmek için geçtiğimiz yıl tarımsal girdilerin temini için sabit orana sahip kredilendirme politikasına geçtiklerinin de altını çizen Poyraz, bu süreç içerisinde yaklaşık 160 bin çiftçiye toplam da 1,2 milyar lira tutarında kredi verildiğini de belirtti.

Poyraz, sürekli olarak değişen kredi oranlarının üreticilere büyük problemler yaşattığının da altını önemle çizerek şunları ekledi:

“Bunu gidermek için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. Güzel bir çalışma oldu. Bakanlığın ‘finansman kararnamesi’ kapsamındaki destekleriyle bizim uygulamalarımızı örtüştürdük. İlk etapta sertifikalı tohum, karma hayvan yemi ve kimyevi gübrede başlattığımız uygulamaya, mayıs itibarıyla zirai ilaç ve modern basınçlı sulama sistemlerini de dahil ettik. Tarımsal girdilerin sabit maliyet oranlarıyla kredilendirilmesi doğrultusunda çalışmalarımız sürecek.”

Poyraz, Tarım Kredi olarak ortaklarının uygun koşullarda finansmana erişimi için piyasadaki değişimleri yakından takip ettiklerine işaret ederek, “Tarımsal girdilere uygulanan sabit oranlı kredinin faizini yüzde 5,5’ten 4,5’e indirdik. Geçen yıl yem, tohum ve gübrede başlatılan sabit oranlı kredi uygulamasının, yeni düzenlemeyle akaryakıt hariç tüm tarımsal girdileri kapsayacak şekilde genişletildi. Halihazırda akaryakıt haricindeki tüm tarımsal girdilerde sabit oranlı kredinin üreticilerimize maliyeti yıllık yüzde 4,5, dört yıla kadar vadeli olarak kullandırılan yatırım kredilerinde ise kredinin üreticilerimize maliyeti yıllık yüzde 6.” diye konuştu.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir