ABD-Çin gerilimi piyasaları düşüşe geçirdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’i fikir mülkiyet hırsızlığı konusunda suçlamasının akabinde Mart 2017’de ticaret savaşları başlamıştı. İki ülke arasında devam eden restleşme ve misillemeler ile birlikte tariflerdeki vergilerin artması ile ile bu yılın başında imzalanmış ilk fazla anlaşması ile bir nebze düşüş sağlanmıştı. Bu sefer gündeme koronavirüs salgının gelmesi ile gündem bir anda değişti fakat Donalt Trump’ın Çin’den dünyaya yayılan koronavirüs salgınından Çin’i sorumlu görmesinden sonra Çin’i yeniden yaptırımlar ile tehdit etmesinden sonra piyasalarda risk iştahı yeniden düşüşe geçti.

Son haftada ise koronavirüs pandemisinin artış hızının kesilmesine karşın Trump yeni de Çin’e dair gümrük vergilerinde artış yapılabileceğine dair açıklamaları ile piyasalar haftaya gerilim ile başladı. Risk iştahındaki kesilmelerinden ardından gelişen ülke paralarında değer kaybı baş gösteriyor. Geçtiğimiz haftayı değer kaybı ile tamamlayan ABD Dolar Endeksi bugünü 7 günlük değer kaybı serisinden sonra yükselişle devam ettiriyor.

Geçtiğimiz haftayı 101,0 bin seviyesini aşan BİST 100 endeksi bugünü yüzde 2,5 kayıpla 98 bin 585 puandan kapatıyor.  USD/TRY kurunda ise Cuma günü 7,0 seviyesini aşmasının ardından bugün de 4,0470’a yükselerek 7,03’den yatay işlem görüyor.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir