2018 Yılı Aidatsız (Yalın) Kredi Kartı Veren Bankalar Belirlendi

2018 yılı aidatsız kredi kartı çıkarmayan bankalara tüketici kanun kapsamında yüksek boyutlu cezalar verilmeye başlandı. Zira aidatsız (yalın) kredi kartı çıkarmak zorunlu olup, müşterilere sunulması gerekiyor. Bankalar bu nedenle aidatsız kredi kartı başvurularında önceliği, aidatlı kredi kartlarına vermekte. Amaç ise banka masraflarının bir kısmını hızlıca tüketicilerden tahsil etmek!

Kredi Kartı Aidatı Yasal Mı?

Kredi kartlarında yıllık veya 6 aylık bazında kredi kartı aidatı adı altında masraflar kesiliyor. Tüketicilerin hesaplarına veya kredi kartlarına yansıtılan bu ücret dahilinde, müşteriler bu aidatın yasal olup olmadığını sorgulamakta. Tüketici hakem heyetlerin yapılan başvurularda bu konu hakkında tüketici hakem heyetleri, tüketicileri haklı görerek ücretin iadesi için bankaya yanıt vermektedir. Yani kredi kartı aidatı yasal değil ancak yeni sözleşmeler de bu masrafların adı değiştirilerek tüketicilerin imzası talep edilir.

Yeni bankacılık sözleşmelerin bu ücretin yasal dayanakları içinde yer edinmesi nedeni ile tüketici yasalarında değişikliğe gidildi. Buna göre yeni kart başvurusunda imzası alınan müşterilerin bu ücreti kesin olarak bankaya vereceği söz konusu. Ancak düzenlenen yasaya göre bankaların kart aidatı almaları dahilinde müşterilerine aidatsız kredi kartı da çıkarmaları zorunlu hale getirildi. Bunu sağlamayan bankalara ise para cezası verilmektedir.

Aidatsız (Yalın) Kredi Kartı Veren Bankalar

Yalın kredi kartı başvurularında geçen yılın sonunda patlama yaşanmasına rağmen bankaların bu kartların özelliklerini normal kredi kartlarına göre düşürdüğü belirlendi. Para puan kullanımı, bonus puanlar, fazla taksit yapmak veya kredi kartı harcama taksitlerini öteleme, nakit avans çekimi gibi işlemlerin kısıtlı olması bankaların amacına uygun olmayan davranışlar yaptığı görülmekte. Bu nedenle bireyler, bir kredi başvurusunda tüm özelliklerin aynı şekilde aidatsız kredi kartlarında da geçerli olmasını beklenilmekte.

2018 aidatsız kredi kartı veren bankalar listesinde yapıkredi bankası, akbank, garanti bankası, cepteteb, enpara, kuveyt türk başta gelmektedir. Özellikle qnbfinansbank alt yapısında hizmet veren enpara.com bu yıl kredi kartı çıkaracaklarını belirtti. Bu kartlara baktığımızda ise Bonus Flexi, World Eko Kart, Paraf Ücretsiz Kredi Kartı, İşte Üniversiteli iş bankası, Free Kredi Kartı gelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir