ABD 10 Yıllık Tahvilleri Yüzde 1’in Altında

ABD’de 10 yıl olarak vadeli devlet tahvillerinin getirisi, tarihte bir ilki yaşayarak ilk defa yüzde 1’in altını gördü.

Özellikle de yatırımcılar tarafından ılımlı liman olarak görülen ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri FED’in kararının da etkisi ile 9 baz puanlık düşüş göstererek yüzde 0,980 seviyelerine geriledi. Böylelikle ABD’deki 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi tarihte ilk kez yüzde 1’in altına düştü.

Devlet tahvillerinde yaşanan düşüş, ABD Merkez Bankası (Fed) yeni bir tip olan koronavirüs (Kovid-19) salgının ekonomiye olan etkilerine karşı aldığı 50 baz puanlık faiz indirimi kararının hemen ardından gerçekleşti. Fed, Kovid-19 salgını nedeniyle piyasadaki endişelerin artışını göz önüne alarak ekonomiyi de dengelemek amacıyla 17-18 Mart tarihinde yapılacak olan Açık Piyasa Komitesi toplantısı öncesinde politika faizlerinde 0,50 puanlık bir indirim yaparak 1,50 ile 1,75 aralığından 1,00-1,25 aralığına indirdi.

Bunun da etkisi ile birlikte ABD 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi de yüzde 1’in altını görmüş oldu. Aynı zamanda dolar endeksi düşününü devam ettirirken altının ons fiyatı da yüzde 2.6 yükseliş ile 1636 doları görmüş oldu.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir