Virüs Salgınının Çin’e İlk Faturası

Çin’de imalat sektörü verileri açıklandı ve Şubat ayında rekor bir düşüş trendine girerek koronavirüs salgınının ülkeye verdiği ilk faturalar belirginleşmeye başladı.

Çin yaptığı imalatlar ile ekonomisini ayakta tutan ülkelerden birisidir. Uygun üretim maliyeti ve altyapısı nedeniyle Çin üretim için önde gelen ülkelerden birisi. Ülkede asgari ücret oldukça düşük. Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sonra ülkedeki imalat PMI Endeksi Ocak ayındaki 50 seviyelerinden 35.7 seviyelerine geriledi. İmalat PMI Endeksinin 50’nin altında kalışı sektörde başlayan daralmanın işareti.

İmalat dışı endeks ise 26.9’a gerileyerek tüm zamanların en düşük seviyelerine geldi.

Australia % New Zealand Banking Group ekonomistlerinden olan Xing Zhaopeng ise imalat endeksinde yaşanan bu sert düşüşün, ekonomik aktiviteler de normalleşme olanağını geciktirdiği belirtildi.

Hong Kong’da bulunan ING Bank’dan Irıs Pang’da rakamların Pazartesi günü piyasa açılışları ile birlikte şok etkiler oluşturacağının altını çizdi. Singapur’daki Commerzbank ekonomistlerinden Zhou Hao, Mart ayından sonra toparlanmaların başlama ihtimalinin olduğunu, fakat beklenen bu toparlanmanın ne derece güçlü olacağının piyasalar için önemli olduğunu ve izlendiğini belirtti. Uzman endekste 45 seviyesinin kritik seviyelerinden birisi olduğunu da ifade etti.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir