Salgın sonrası tatil isteği artıyor

Çin’den başlayarak dünyanın her nokta ve kıtasına ulaşarak pandemi boyutuna gelen koronavirüs pandemisi nedeni ile turizm sektörü sekteye uğradı. Virüsün tam olarak turizm sektörünün başlangıcına gelmesi nedeniyle turizm kaynaklı gelirler de ciddi miktarda düşmüştü. Turizmcilerin isteği ise en azından iç turizmin canlanmadı.

MÜSİAD tarafında hazırlanıp yayınlanan raporda, daha önceki yıllara oranla tatile çıkan ancak bu sene tamamen tatil yapmaktan vazgeçenlerin sayısının oranının yüzde 19.9 seviyesinde kaldığı belirtiliyor.

Dünyayı sarsan ve dünya ekonomilerini etkileyen koronavirüs, turizm sektörünü de derinden etkiledi. Türkiye yaklaşık iki aydır evde ve evde kapalı kalıp insanların doğal ortamlardan uzaklaşmış olması, Türkiye’nin tatil yapma isteğini azaltmadı. Aksine bunalan insanlar zamanla tatile daha da fazla yönelmek isteyebilir.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile birlikte  Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO) tarafından ortak işbirliği ile koronavirüs hakkında bir rapor yayımlandı. “COVID-19’un İç Turizm Talebine Etkileri” isimli raporda ise çarpıcı rakamlar  yer aldı.

Rapora göre “Bu yıl artık kesinlikle tatile çıkmak istemiyorum” diyenler sadece yüzde 19,9’da kaldı. Bu da ankete katılan her 5 kişiden sadece birinin tatilden tamamen vazgeçtiği anlamına geliyor. Katılımcıların yüzde 53.1’i “Salgının geçtiğine ikna olursam tatile çıkmayı yeniden düşünebilirim” derken, “Salgın geçer geçmez kesinlikte tatile çıkmak istiyorum” diyenler yüzde 27’yi oluşturdu.

Bu rapora göre, “Bu yıl kesinlikle tatile çıkmayacağım” diyenlerin sayısı yüzde 19,9’da sınırlı kalırken bu sonuç 5 kişiden sadece bir tanesinin tatilden vazgeçtiği anlamına geliyor. Katılımcıların yüzde 53.1’ü salgının geçtiğine ikna edilirse tatile çıkacağını belirtirken, salgın geçer geçmez tatile çıkacağım diyenlerin oranı ise yüzde 27 oldu.

 

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir