“Salgın sonrası gelişmiş ekonomiler kemer sıkabilir”

Londra’da faaliyet gösteren Oxford Economics’in Küresel Başekonomisti Adam Slater tarafından yapılan açıklamada şunlar yer aldı, “Orta vadede politikada mali baskılar elbette ki olacaktır. Kemer sıkma riski var gibi görünüyor ve umarım hükümetler bundan sakınırlar” dedi.

Ayrıca Oxford Economics açıklamalarına, küresel ekonominin bu yıl içerisinde yüzde 3,6 daralma beklentisi içinde olduklarını da ifade ederek “Fakat üçüncü ve dördünce çeyreğe doğru küresel ekonomide güçlü ve büyük bir toparlanma sağlayarak kuvvetli bir büyüme göstermesini bekliyoruz. Bunu da bir harf şeklinde ifade etmemiz gerekirse, V şeklinde bir küresel iyileşme bekleyebiliriz.” açıklamasında bulundu.

Adam Slater, karantina uygulamasının finansmanının ülkeden ülkeye değişebileceğini ve bunun ülkenin mevcut durumuna göre mümkün olacağını söyleyerek, gelişmiş ekonomilerde kapsamlı bir karantinanın finanse edilebilmesinin mümkün olduğunun altını çizdi.

Slater, “Finansal istikrarı tehlikeye atmadan bütçe açığını oldukça yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz. Bunu bazı ekonomilerde yapmak zor olabilir. Bazı G-7 ülkeleri bu anlamda daha kapsamlı bir karantinayı (finansal olarak) yönetebilmek açısından daha iyi bir durumda.” dedi.

Slater, “Finansal istikrarı da tehlikeye sokmadan bütçe açıklarını oldukça yüksek bir noktaya çekmek mümkün. Bunu bazı ekonomilerde uygulamak kolay olmayabilir. Bazı G-7 ülkeleri bu anlamda daha da kapsamlı bir karantinayı (finansal bazda) yönetebilmek için avantajlı durumda.” dedi.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir