Petroldeki düşüş enflasyonu da düşürecek

Petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün ardından Türkiye’nin enerji ithalatını ciddi miktarda azaltacağı ve ekonomik veriler içinde olumlu yansıyacağı belirtiliyor.

Küresel piyasalarda yaşanan ve oldukça sert bir düşüş yaşayan ham petrolün varil fiyatının yıllık ortalama 40-50 dolar seviyelerinde olması tahmin edilirken, fiyatlarda gerçekleşen ve 25 dolarlık düşüşün Türkiye’nin enerji ithalatını yaklaşık 12 milyar dolar ve enflasyonu da 0,5-1 puan aşağı çekeceği öngörüler arasında.

Petrol fiyatlarında bu hafta başı itibariyle başlayan sert düşüş trendi ile birlikte yaşanan yüzde 30 kayıp son 4 yılın en dip seviyelerini görmesi, fiyatların bu gelecek dönemlerde seyri, üretici ülkelerin petrol ihraç etmesine bağlı olarak değişen bütçeler ve dışarıdan petrol ithal etmekte olan ülkelerin ekonomilerine etkisi hakkında sorular ekonominin gündemine taşındı.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Sefer Şener ise, Türkiye’nin geçen yıl gerçekleştirdiği 263 milyon varil petrol ithalatı karşılığında 17 milyar dolar ödeme yaptığının altını çizerek, petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi halinde enflasyonda 1 puanlık düşüş olacağının altını çizdi. Ayrıca ekonomiye sağladığı faydanın 4.5 milyar dolar olduğunu da belirtti.

 

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir