9 mart petrol fiyatları

Petrol Fiyatları 30 Dolara Kadar Düştü!

Suudi Arabistan petrole yaptığı indirim ve petrol üretimini arttırma kararı nedeniyle petrol ABD Ham Petrol fiyatları 30,01 dolar seviyelerine kadar geriledi. Suudi Arabistan, ABD’e verdiği ham petrolde Mart ayının başından itibaren varil başına 3.75$ indirim yapmıştı. Kuzeybatı Avrupa ülkelerine ise 8 dolarlık bir indirim yapılmıştı. Ayrıca Mart ayından itibaren piyasa kapalıyken üretimin 10 milyon varil arttırılması ile birlikte petrol fiyatlarında büyük düşüşler görülüyor.

Koronavirüs nedeni ile petrole talep düşerken aynı zamanda Suudi Arabistan’ın tam gaz petrol üretmeye başlamasının ardından Ham Petrol fiyatları an itibari ile 32 dolar ve Brent Petrol ise 35 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

1977’den Bu Yana İlk Kez!

Ham petrol fiyatlarının 30,01 dolar seviyelerine düşüşü 1977’den bu yana gerçekleşen en sert hareketlerden bir tanesi. 1977’de yaşanılan bu fiyatlanmanın ardından petrolde devam eden dalgalanma ile birlikte 1977’de İran’da sanayi üretimleri yüzde 50 düşerken enflasyon ise yüzde 40 civarında gelmişti. Ekonomiyi korumak için büyük tasarruf politikası ve kemer sıkmalar ile birlikte binlerce genç de işsiz kaldı. Bu krizin sonunda ise İran devrimi gerçekleşmişti. Küresel fiyatlar hızlı bir şekilde yaklaşık olarak %30 düşmüştü. Şuan ise Petrol’de yaşanan düşüş sadece birkaç saatte %22 civarında.

Türkiye’de 30-50 Kuruşluk İndirim Bekleniyor

Petrol fiyatlarındaki bu düşüşün devam etmesi halinde benzin ve dizel fiyatlarında yaklaşık olarak 40 kuruşluk bir indirim de beklentiler dahilinde.

Rusya’ya Karşı Hamle

Dünya çapında 100’den fazla ülkeye yayılan ve 100 binin üzerinde vakanın bildirildiği koronavirüs salgının küresel petrol talebini düşürmesinin ardından Suudi Arabistan, kendi eylem planını devreye soktu. Ülke, Rusya’ya petrol üretimini azaltma önerisi sundu ancak Rusya’nın bunu kabul etmemesi petrolde dünya tarihinin en büyük fiyat savaşlarından biri için kıvılcımı ateşledi.

Dünya ülkelerinden 100’den fazla ülkede görülen koronavirüs (kovid-19) salgını ve 100 bin üzerindeki vaka sayısı nedeniyle küresel petrol talebi düşerken Suudi Arabistan tarafından plana sokulan bir takım adımlar nedeniyle düşüş daha da hızlandı. Suudi Arabistan, Rusya’ya petrol üretimini azaltma önerisinde bulundu ancak teklif Rusya tarafından kabul edilmeyince dünya tarihinin en büyük petrol savaşlarından bir tanesi başlamış oldu.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir