Noter İşlem Ücretleri 2020

Mülkiyet Muhafaza Kaydı ile Satış Sözleşmesi

Mülkiyet muhafaza kaydı ile satış sözleşmesi, bir kişinin menkul olan bir malı başkası üzerine naklederken eğer mülkiyet hakkının kendisinde kalmasını istiyor ise uygulanmaktadır. Bu sözleşme ile satışın yapılması durumunda, mülkiyetin muhafaza edilmesi şartı ile satış gerçekleştirilmektedir. Bu yapılan anlaşma ile satışın geçerli olabilmesi için menkul malın alıcısı olan kişinin ikametgah adresine yakın olan noterde işlem yapılmalıdır. Noterde işlemlerin yapılması, onayın alınması ve özel kütüğe işlenmesi ile birlikte mülkiyet hakkı korunarak satış gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Mülkiyet hakkının saklı tutularak satışın gerçekleştirilmesi ihtiyacı, ekonomik koşullar çerçevesinde kredili bir şekilde satışların yapılması nedeni ile doğmuştur. Özellikle ödeme şeklinin taksitli olarak yapılmasının yaygınlık kazanması ile bu sözleşme türü önem kazanmıştır.

Mülkiyet Muhafaza Kaydı ile Satış Sözleşmesi Nedir?

Günümüzde kredili olarak satışların yapılmasının yaygınlık kazanması ile birlikte mülkiyet muhafaza kaydı ile satış sözleşmesi yapılması da yaygınlaşmıştır. Çünkü bu usule göre; alıcı olan kişi henüz malın tam değerini ödememiş olmaktadır ve bu durum satıcı tarafından risk oluşturmaktadır. Bu noktada, satıcı olan kişi mülkiyetin muhafaza edilmesi sözleşmesi ile satış yaptığında, tam meblağ tamamen ödeninceye dek malın mülkiyetini üzerinde tutabilmektedir. Sonuç olarak bu yöntem ile satışı yapılan menkul mal, satıcının teminatı altında durmuş olmaktadır.

Mülkiyet muhafaza kaydı ile satış sözleşmesi yapmak, satış sözleşmesi aşamasında söz konusu olmaktadır. Bu sözleşme, satış sözleşmesi içerisinde yer alan bir kayıt olabilmekle birlikte ayrıca bir sözleşme olarak da düzenlenebilmektedir. Fakat tercih ne olur ise olsun bu sözleşmenin resmi bir şekilde yapılması, noter tarafından onaylanması gerekmektedir.

Mülkiyet Muhafaza Kaydı ile Satış Sözleşmesi Noter Ücreti 2020

Mülkiyet muhafaza kaydı ile satış sözleşmesi geçerlilik taşıması açısından noter tarafından onanmalıdır. Bu belgelerin konusunda uzman hukukçular tarafından düzenlenmesinde de yarar bulunmaktadır. Günümüzde noter ücretlerinin değişkenlik göstermesi nedeniyle ve bu sözleşmenin, satış sözleşmesi ile birlikte ya da satış sözleşmesinden ayrı olarak düzenlenebiliyor olması maliyet açısından farklılık oluşturmaktadır. Bu sözleşmenin yaklaşık olarak noter ücreti 150 TL ile 200 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir