Merkez Bankası’ndan dolara karşı swap hamlesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz birimi karşılığında TL swap piyasası işlem limitlerini efektif piyasa ve döviz piyasalarında işlem limitlerinin yüzde 30 olan limitini yüzde 40’a yükseltti. Merkez Bankası, 22 Nisan’da da söz konusu swap oranlarını yüzde 20’den yüzde 30’a çıkartmıştı.

Reuters’a bilgi veren bankacılar TCMB’nin yapmış olduğu bu değişikliklerin BDDK’nın yurt dışı swap limitlerini ve aktif rasyosu üzerine yapılan düzenlemelerin akabinde geldiğini söylediler.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, pandeminin ekonomiye vermiş olduğu olumsuz etkiyi absorbe edebilmesi için bankaların verdikleri kredileri, tahvil portföylerini ve TCMB swap işlemlerini bir araya getirerek mevduat büyüklükleri ile kıyas sağlayan bir yapılandırmaya gitti.

Yapılan bu düzenlemelere göre rasyonun belirli bir seviyenin altına gelmesi gerekiyor. BDDK bunun haricinde 12 Nisan’da Türkiye’de bulunan bankaların yabancı bankalar ile yaptıkları dolar-TL swap işlem limitlerinde yeniden düzenlemeye gitti.

TL taraflı yapılan işlemlerde özkaynak oranlarını da %10’dan %1’e kadar çekti. Bu iki adımın ardından bankaların TCMB ile swaplara olan ilgisinde artış gözleniyor.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir