Lagarde: “Salgının ekonomik etkisi 2. çeyrekte daha belli olacak”

Avrupa Merkez Bankası tarafından dün gerçekleştirilen toplantıda, piyasa beklentileri baz alınarak faiz indirimi yapılmadı. Faiz oranlarının değiştirilmeyerek sabit bırakıldığı toplantıda Başkan Legarde koronavirüs pandemisinin ekonomik etkileri üzerine de bazı açıklamalar yaptı.

Legarde, dün itibari ile açıklanan ilk çeyrek yüzde 3,8’lik daralmanın ardından büyüme hususunda Euro Bölgesi’nde bu yıl içerisinde yaşanacak ekonomik daralmanın yaklaşık yüzde 5 ile yüzde 12 arasında değişeceğini beklediklerini söyledi. Euro Bölgesi ekonomik faaliyetlerinde daha önce benzerini görmedikleri bir düşüş olduğunu söyledi. Fed Başkanı Powel gibi Legarde da koronavirüs pandemisinin ikinci çeyrekte daha ağır etkilerini olacağını da önemle belirtti. Tıpkı ABD ekonomisinde olduğu gibi Avrupa ekonomilerinde de aynı tür daralma beklenmesi, dünyadaki tüm ekonomileri etkileyecek gibi duruyor.

TLTRO 3 programındaki faiz oranlarını da indirmeye karar verdiklerini belirten Lagarde’ın açıklamalarından hemen sonra küresel risk iştahında düşüş olurken, endeksler de gün içi kazançlarının çoğunu kaybetti. Gün içerisinde 1,09 noktasına yaklaşan EUR/USD 1,0840 seviyesine gelirken ABD Dolar Endeksi ise 99,72 seviyesine kadar yükseldi. USD/TRY kuru ise 6,99 seviyelerini gördü.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir