Küresel Piyasalar Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ile dalgalı hale geldi.

ABD gösterge Hazine tahvil faizleri, Fed’in güvercin yaklaşımının etkisi ile kısa bir süreliğine Eylül ayından bu yana ilk kez yüzde 3 seviyesinin altını gördü, ancak hisse senetleri rallisi, ABD endeks vadeli kontratlarının düşmesi ve Avrupa’da kazançların zayıf kalmasının ardından etkisini kaybetti. Dolar dalgalı seyretti.

ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Fed Başkanı Jerome Powell’ın merkez bankasının gelecek yıl faiz artırımına ara verebileceği spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından düşüşüne devam ederken, dolar, Çarşamba günkü düşüşün ardından dar bir bantta kaldı. Avrupa tahvilleri yükseldi, ancak İtalyan tahvilleri, beş yıllık tahvil ihalesinde talebin Haziran’dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin etkisi ile dalgalı bir seyir izledi. Euro, bir dizi zayıf verinin ardından erken saatlerdeki kazancını geri verdi.

ABD endeks vadeli kontratları gevşek bir açılış işaret ederken, Stoxx Europe 600 Endeksi, genelde yukarı bir seyir izleyen Asya seansının ardından, teknoloji ve madencilik hisselerinin öncülüğünde yükseldi. Deustche Bank AG, savcıların genel merkezin kara para aklama iddiası ile arandığını kaydetmesinin ardından geriledi. Gelişen piyasa hisse senetleri Ekim başından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı ve para birimleri güçlendi.

Powell’ın faizin nötr seviye (büyümeyi ne destekleyen ne de engelleyen faiz seviyesi) olarak adlandırılan faiz seviyesi için tahminlerin alt bandının “hemen altında” olduğunu kaydetmesinin ardından, yatırımcılar ABD merkez bankasının faiz artırımlarına ara vermeye yakın olduğunu düşünüyorlar. Powell beklentisinin ortadan kalkması ile birlikte, piyasa şimdi bu haftasonu Buenos Aires’te gerçekleştirilecek G-20 zirvesinde ABD ve Çin devlet başkanlarının yapacağı ticaret konulu toplantıdan çıkabilecek umut verici sonuçlara odaklandı.

Sydney’de Saxo Capital Markets stratejisti Eleanor Creagh, “Bir sonraki katalizör G-20 toplantısında gerçekleştirilecek Trump-Xi görüşmesi olacak. Tarife konusundaki ateşkesi takiben, risk varlıklarının taktikselbir şekilde yeşil bölgede seyredeceğini düşünüyoruz” dedi ve “G-20’de anlaşma sağlanmasına bağlı yükseliş piyasa bekleyişlerini muhtemelen yapısal olarak değiştirmeyecek, zira ABD-Çin ilişkileri halen bozuluyor” şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), Rusya arz kısıntıları için acil ihtiyaç olmadığını işaret ederken, ABD’de ham petrol stoklarınına rtmaya devam etmesi ile birlikte bir yılı aşkın süredir ilk kez varil başına 50 doların altına indi. Altın zayıf doların desteği ile yükseldi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Cuma günü Arjantin’de başlayacak G-20 zirvesinde bir araya gelecek.
*ABD’de Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Kasım ayı toplantısının tutanakları açıklanacak.
*ABD’de Perşembe günü tüketici harcamaları verisi açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:03’te yüzde 0.4 yukarıdaydı ve iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi.
*İngiltere’de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.7 tırmanarak iki haftayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.
*Almanya’eda DAX Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
*MSCI Gelişe Piyasa Endeksi yüzde 0.5 yükselişle üç haftayı aşkın sürenin en yükseğine çıktı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 ile iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek üç haftanın zirvesine tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1352 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.2763 seviyesine geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 113.39 seviyesine tırmandı.

Tahviller

*ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan ile yaklaşık üç haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 3.01 ile 10 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Almanya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 0.33 ile 14 haftayı aşkın sürenin en düşüğüne geriledi.
*İngiltere’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.335 ile üç ayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*İtalya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 3.241 ile iki ayın en düşüğüne indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 değer kaybederek varil başına 50.01 dolar ile 15 ayın en düşüğüne geriledi.
*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,225.05 dolar ile bir haftanın zirvesine tırmandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir