Katılım Bankaları Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey

Eskiden özel finans kurumu olarak adlandırılan ama BDDK’nın 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile birlikte sektördeki kuruluşları ünvanı Katılım Bankası statüsüne değiştirilmiş bankalardır. Ülkemizde bazı vatandaşlarımızın dini hassasiyetleri vardır ve buna saygı göstermemiz ve devletin bu hassasiyetlerine yönelik hizmetler de vermesi gerekmektedir. 2007 senesi öncesinde katılım bankaları banka statüsünde hizmet vermiyordu. Bu da BDDK’nın kanunen sunmuş olduğu bankaların yaratabileceği bazı mağduriyetlere karşı vatandaşların korumasız kalmasına sebep oluyordu. Bu durumun düzeltilmesi ile birlikte artık devletin BDDK kanunları güvencesi altında faaliyet gösteren Katılım Bankalarının temeli atılmış oldu.

Katılım Bankasının Normal Bankalardan Farkı Nedir?

Katılım Bankaları İslam dinine göre haram sayılan faiz ticareti yerine mal ticareti üzerinden alışveriş gerçekleştirir. Örnek olarak bir ev alıcaksınız ve evin fiyatı 100bin Türk Lirası. Katılım bankası sizin belirlediğiniz o evi sizin adınıza satın alacaktır. Ticari açıdan da bu evi size üzerine belli bir kar koyarak satışını yapacaktır. Tabi bunu da piyasa faizi şartlarını gözeterek yapacaktır. Yani katılım bankasından yapacağınız ödemeler faizle alacağınız krediden çok da farklı olmayacaktır. Katılım bankası eğer 12 aylık bir kredi aldıysanız ve %10 kar koyuyorsa, sizden 110bin Türk Lirasını 12 taksit olarak ödemenizi isteyecektir. Benzer durum ticari mal alışverişlerinde de geçerli olacaktır. Katılım bankası sizin seçtiğiniz satıcıdan faturanızı beyan etmeniz sonrasında mal alımını sizin adınıza gerçekleştirir fakat bu malı size üzerine belli bir kar koyarak satar. Koyacağı karı da bu malın parasını sizin ne zaman ödeyeceğinize göre belirler. Bu şekilde bankanın malı kendi üzerine alıp, tüccara satması yöntemine murabaha olarak da adlandırılmaktadır.

Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankaları

Ocak 2020 tarihi itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren 6 adet katılım bankası bulunmaktadır. Bankalardan 3 tanesi kamu katılım bankası iken, 3 tanesi de özel sermayelidir. Katılım bankalarının toplam 1177 adet şubesi bulunuyor. Bu bankalara ait özet bilgiler ve internet siteleri sizler için aşağıda derlenmiştir.

Albaraka Türk Katılım Bankası AŞ

Albaraka Türk özel finans kurumu olarak 1985 yılında faaliyete başlamıştır. Yönetim kurulu başkanı Adnan Ahmed Yusuf ABDULMALEK’tir. 2005 yılındaki kanun ile katılım bankası statüsüne geçmiştir.

Websitesi: https://www.albaraka.com.tr/

Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ

2019 yılında devreye giren en genç ve 3. kamu katılım bankasıdır. Tarihi 1926 yılına dayanmakta ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuştur. Emlak ve Eytam bankası adıyla uzun yıllar hizmet vermiştir. Türkiye devletinin kuruluş aşamasında birçok projenin finansmanına katkıda bulunmuştur. Yeni Meclis Binası, Merkez Bankası Binası gibi projeler bunun en başlıca örnekleridir. Türkiye’nin ilk konut projesi olan Bahçelievler Konutları’nın da finansmanını şimdiki adıyla Türkiye Emlak Katılım yüklenmiştir ve bu finansman modeli modern zamana örnek olmuştur. Bankanın yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Emin Birpınar yürütmektedir.

Websitesi: https://www.emlakbank.com.tr

Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ

Kuveyt Türk 1989 yılında özel finans kurumu statüsünde kurulmuştur. Bahreyn gibi ülkelerde de yurtdışı şubeleriyle faaliyet göstermektedir. 2005 yılındaki statü değişikliği ile Kuveyt Türk Katılım Bankası olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Yönetim kurulu başkanı Hamad Abdulmohsen ALMARZOUQ’tur.

Websitesi: https://www.kuveytturk.com.tr/

Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ

Türkiye Finans Katılım’ın tarihi diğer katılım bankalarından biraz daha farklıdır. 1985 yılında faaliyete başlayan Faisal Finans kurumu 2001 yılında Family Finans adını almıştır. 1991 yılında kurulan Anadolu Özel Finans kurumu ile Family Finans kurumu 2005 yılında birleşerek Türkiye Finans Katılım Bankası’nı oluşturmuştur. Bankanın yönetim kuruluna Saeed Mohammed A. ALGHAMDI başkanlık etmektedir.

Websitesi: https://www.turkiyefinans.com.tr

Vakıf Katılım Bankası AŞ

Ziraat Katılım’dan sonra ikinci kurulan kamu katılım bankasıdır. 2016 yılından beri hizmet vermektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran’dır.

Websitesi: https://vakifkatilim.com.tr

Ziraat Katılım Bankası AŞ

Ziraat Katılım Bankası ilk kamu katılım bankası olarak 2015 yılında kurulmuştur. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’dır.

Websitesi: https://www.ziraatkatilim.com.tr

Katılım Bankalarından Nasıl Kazanç Elde Ederim?

Katılım bankaları normal bankalardan farklı olarak faizsiz kazanç sistemi ile hareket ederler. Bankalar katılım hesabı açmanıza olanak sağlayarak, diğer müşterilere sağladıkları finansmandan elde ettikler karı sizinle belli oranda paylaşırlar. Paylaşım oranları ise katılma hesabınızın vadesine göre artacaktır. Bu sebeple katılım bankalarında vade sonunda alacağınız kar payı miktarının kesinliği yoktur. Eğer piyasada, finansman sağlayarak elde edilen kar oranları düşüş eğilimindeyse, uzun vadeli olarak yatırdığınız katılım hesaplarından elde edeceğiniz kazanç beklentinin altında olabilir. Bu durumun tam tersi de geçerli olacaktır. Katılım bankaları, katılım hesabınızdan kazanabileceğiniz potansiyel karları hesap edebilmeniz amacıyla, o gün itibariyle vadesi dolan katılım hesaplarına hangi orandan kar dağıtımı yapıldığını açıklarlar. Katılım Bankaları ile ilgili tüm sorularınızı yorumlara bıraktığınız takdirde elimizden geldiğince cevap vermeye çalışacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir