Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak:2020 Enflasyon tek haneye inecek!

2019 Değerlendirme toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Yaptığı konuşmasında “2019 enflasyonun dizginlenmesi açısından kritik bir yıldı” diyen Albayrak, “2020 tek haneli enflasyonu gördüğümüz yıl olacak” ifadelerini kullandı.

Albayrak’ın acıklamalarında: 2019 enflasyonun dizginlenmesi açısından kritik bir yıldı. 2020 tek haneli enflasyonu gördüğümüz yıl olacak. 2019’da TL varlıklara güvenenlerin kazandığı bir süreci geride bıraktık. Bütçe disiplini en önemli çıpa olmaya devam edecek. 2019’u pozitif bir büyümeyle geride bırakacağız. Çılgın büyüme çılgın küçülme değil, dengeli disiplinli reel büyüme dediğimiz bir stratejiye evriliyoruz. 2018 ve 2019’da geçmiş krizlerden farklı olarak süresi, şiddeti, vadesi belli olmayan ataklarla karşı karşıya kaldık. 2018 ve 2019 Türkiye ekonomisi açısından travmatik yıllardı.

Kredilerdeki artışın 2020’de enflasyonun üzerinde baskı oluşturmasını beklemiyoruz

Eşel mobil sisteminin 1,5 yılda bütçeye maliyeti 15-20 milyar TL. 2020 ince ayar yılı, değişim dönüşümün sektör bazlı yakından takip edildiği bir dönem olacak. Kredilerdeki artışın 2020’de enflasyonun üzerinde baskı oluşturmasını beklemiyoruz, hafta hafta/ay ay orayı izliyoruz. 2020’de banka sıralamasında büyüklükte ilk 3’te kamu bankası olursa şaşırmayın, Ziraat, Halk, Vakıf diğer bankaların da hareketlenmesi lazım. 2020 istihdamda iyileşme görüleceği bir yıl olacak. Önümüzdeki aylarda açıklayacağımız istihdam üzerine ekstra çalışmamız var.

Bakan Albayrak, “Ekonominin değişim ve dönüşümünü destekleyecek tüm ve benzeri kredi paketlerinin tamamı, 2020’de şartları, vadesi, faizleri iyileşmeler oldukça daha da iyileşerek devam edecek” şöyle devam etti “Türkiye’nin kuru ‘şu veya bu demek’ bence doğru değil. Ben hep şunu ifade etmeye çalışıyorum; Türk Lirası rekabetçi bir kur olmalı” ifadelerini kullandı. Ardından: “3 kamu bankamız da gayet güzel karlılıklarını da açıklayacaklar” dedi. İVME Finansman Paketi konusunda ise, “Şu an itibarıyla tahsisler 50 milyar lirayı, kullanımlar da 30 milyar lirayı buldu” açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir