Gram Altın Fiyatları Yeniden Rekor Seviyeye Yaklaşıyor

Koronavirüsün küresel ekonomik işleyişe yaptığı etkiyi azaltabilmek adına faiz indirimi yapan Fed, konu hakkında gerektiği zaman da destek sağlamaya devam edeceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra faiz indiriminin hemen sonrasında çeşitli açıklamalarda bulunan Fed yetkilileri, faizde düşüşün devam edebileceğine dair mesajlar vermeye de devam etmekteler.

18 Mart’ta yapılacak olan FOMC toplantısının hemen öncesinde piyasadaki durumu takip eden yetkililerin 18 Mart’ta gerçekleşecek olan toplantıda da faiz indirimi olasılığı da yükseliyor. DXY hem bu beklentiler nedeniyle hemde ABD tahvillerinin ve borsalardaki sert düşüşlerin de etkisi ile birlikte 95,80 seviyelerini görerek 8 ayın en dip seviyelerini gördü. Doların gerilemesinin yanı sıra bu durumdan da destek alan hemde güvenli liman olarak görülen altın, yen ve frank ise son zamanların en yüksek seviyelerinde fiyatlanmaya devam ediyor.

Faiz indirimine rağmen virüs belirsizliğinin devam etmesiyle birlikte piyasadaki tedirginlik ve riskin de artması ile birlikte piyasalar henüz beklenen toparlanmayı da yakalayabilmiş değil. Geçtiğimiz hafta gelişmekte olan para birimlerinin değer kaybı son gaz sürüyordu. TL ise tıpku Singapur doları ve Tayland bahtı ile birlikte diğer gelişmekte olan para birimlerinden pozitif ayrışarak değer kazanmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda İdlib konusunda anlaşmazlıklar, Rusya ve Rejimin Soçi anlaşmalarını hiçe sayarak çiğnemesinin ardından 6,25 seviyesinin üstünü gören Dolar/TL kuru, Fed sonrası 6,03 seviyelerine geriledi. Fakat yurt içindeki risklerin devam etmesinin ardından düşüş oldukça sınırlı kalarak 6,09 seviyelerinde dengesini buldu. Ayrıca Erdoğan-Putin  görüşmesinde ateşkes kararının ardından henüz ne bir çözüm olmaması da beklenen rahatlamaları sağlamadı.

Küresel belirsizlikler ve risk iştahı nedeniyle güvenli liman olarak görülen ons altın fiyatı Şubat ayında yükselerek test ettiği 1690 dolar ile 7 yıllık en yüksek fiyatı test etmişti. Ons altının yaptığı atak ile birlikte jeopolitik risklerin ardından 331 TL’ye çıkmasının ardından rekor sonrası en yüksek noktaları gördü. 24 Şubat itibari ile 334 TL ile yeni rekor kıran gram altının ons fiyatlarının 1,700$ seviyesine yeniden yükselmesinin ardından, gram altında yeni rekor seviyeler bekleniyor.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir