market arabası

Ekonomiye Güven 2 Yılın Zirvesine Yaklaşıyor

Ekonomik güven endeksi, Şubat ayı içinde geçen yıl aynı aya göre 14 puanlık artış sağlayarak 21 ayın zirvesi sayılan 97,5’i gördü.

Türkiye İstatistik Kurumu verileri baz alınarak derlenen son bilgilere göre, üretici ve tüketicilerin genel bazlı ekonomik şartlarına ilişkin yapılan değerlendirmede beklenti ve eğilimlerin özetlendiği bileşik bir endeks olan ekonomik güven endeksi 2018’in ilk aylarında 105,2 seviyesinde bulunurken spekülatif kur atakları, küresel ticaret savaşları, jeopolitik konular nedeniyle gerilemeye başlamıştı. Ekim 2018 itibari ile 75,2 seviyelerine kadar inmişti.

Ekonomi yönetimi tarafından alınan önlem ve tedbirler ile faizlerde ve enflasyonda yaşanan düşüşler nedeniyle de ekonomik güven endeksi eskisi gibi yükseliş trendine girmeye başladı. Ekonomik güven endeksi geçen yıl eylül ayından bu güne dek aralıksız yükselişini sürdürerek, Şubat ayında geçen ay verilerine göre 0,4 ve geçen yılın aynı aya kıyasla 14 puan yükseliş sağladı. Böylelikle endeks 21 ayın zirve puanı olan 97,5 seviyelerini yakaladı.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, faizlerin son dönemdeki düşüşünün altını çizerek Temmuz 2019’dan bu yana faizlerde 1325 baz puanlık indirimin etkilerinin güven endeksinde ılımlı yükselişlerin nedeni sayarak gelecek aylarda da yükseleceğinin altını çizdi. Faizlerde gerçekleşen düşüşler ile kredi maliyetlerinde önemli gerilemeler sağladığı için katma değerli büyüme modeline de katkı sağlayacağının altını çizdi.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir