Dolar/TL Yükselişi Hızlanarak Sürüyor

Küresel olarak her ekonomiyi vuran koronavirüs salgını nedeniyle hem merkez bankaları hemde hükumet tarafından alınan önlem paketleri de gelmeye devam ediyor. Cuma günü meclisten geçirilen paket ile birlikte ABD hükumeti 2,2 trilyon dolar seviyesinde bir teşvikte bulunacak. Paket içerisinde büyük şirketlere 500 milyar dolar bir destek bulunurken, küçük çaplı şirketlere de 370 milyar dolar, yerel yönetimlere 340 milyar dolar, hanelere yapılacak teşvikler için 300 milyar dolar ve işsizlik ödenekleri için ise 260 milyar dolar ayrıldı. Arta kalan kısım ise sağlık ve kredi alanlarında değerlendirilecek. ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz haftalarda yaptığı konuşmada , 12 Nisan Pascalya dönemine kadar şirketlerin iş başı yapmasından taraftar olduğunu da söylemişti. Trump, hafta sonunda 30 Nisan’a kadar normalleşme ve Haziran dönemine kadar da en kötünün atlatılacağını beklediğini söylemişti.

Atılan adımlara rağmen virüsün yayılmaya devam etmesi ve aşı bulunmaması nedeniyle artan üretimdeki durgunluk, petrolde 20 dolara kadar sert düşüşlere neden oluyor.

Gelişen ülke paralarının tamamının düşüş trendi içerisinde olduğu haftanın ilk işlem gününde Güney Afrika randı, dolar karşısında en düşük seviyeye gerileyerek değer kaybındaki rekor seviyesine geldi.

Son saatlere doğru USD/TYR 6,56 seviyesine gelirken, EUR/TRY 7,25 seviyesinden işlem görüyor. BİST 100 ise Cuma günü yaşadığı yüzde 3,7’lik değer kaybının ardından günü hafif alıcı seyri ile 88 bin seviyesinde seyrediyor.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir