Dolar endeksi 100’ün üzerine tırmanıyor

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam Nisan ayı içerisinde 20,5 milyon kadar düşüş yaşayarak büyük ve rekor bir kayıp yaşamıştı. İşsizlik oranları da yüzde 14,7 artış gösterdi. Ancak piyasalardaki beklenti istihdamın 22 milyona düşerken, işsizliğin %16’ya kadar yükselmesi yönündeydi. Gelen verilerin beklentilerin altında kalması ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yeniden start vermesiyle birlikte dolar, geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatmıştı.

Cuma günü gelen veriler ile birlikte yükselişe geçen ABD Dolar Endeksi, haftanın ilk işlem günü olan bugün 100,0 puanın üst seviyesine tırmanarak %1 prim kazanırken aynı zamanda bir çok para birimine karşı yükselişte.

Dolar, gelişmiş ülke paralarına karşın euro karşısında 1,08; yen karşısında 107,0, frank karşısında da 0,9720 seviyesinin üstünde işlem görürken, Kanada doları, sterlin ve Avustralya doları üzerinde %0.80’in üzerinde yükselişte.

Bugün itibari ile gelişen ülke piyasalarına bakıldığında, doların bu tür ülkelerin para birimine karşı değer kazandığını görüyoruz. En çok da Meksika pesosu, Güney Afrika randı ve ruble karşısında değer kazanırken TL ve rupi karşısında düşüş eğiliminde. Perşembe gününde 7,27 seviyesini görerek tarihi rekor olan 7,24 seviyesini geçen dolar/TL kuru, 7,07 seviyesi itibari ile %0,10 düşüşte.

Gün içerisinde 7,10 ile 1,06 arasında dar bir işlem aralığı olan kurda, 7,0 seviyesi destek ve 7,16 seviyesi ile direnç olarak görülüyor.

 

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir