Dolar 7,19, Euro 7,78’i gördü

Dün 7,10 seviyesini gören dolar/TL kuru, bugün piyasaların da açılmasıyla birlikle 7,15’in de üstüne çıkarak 7,19 seviyesini görerek 52 haftanın rekorunu kırdı. Euro ise 7,70’in üstüne çıkarak 7,78 TL’yi gördü.

Dün 7,10’un sütüne hareketlenen dolar/TL kuru, bugün de piyasaların açılması ile birlikte yükselişini devam ettirerek 7,1960 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL koronavirüs pandemisi süresince baskı altında kalarak Ağustos 2018’de yakalanan 7,24’lük tarihi rekora 5 kuruş kadar yaklaşırken, piyasalarda aktif olarak BDDK kararının etkileri takip edilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yabancı yatırımcılar ile yapılacak görüşmeler aktif olarak takip edilecek.

BDDK tarafından yapılan açıklamada “…Bankaların, yurtdışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurtdışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %0.5’i ile sınırlandırılmasına karar verilmiştir” denilmişti.

Dolar/TL’de devam eden yükseliş, koronavirüsün etki etmesi ile daha da netleşse de, benzer ülkelere oranla petrol fiyatları ve kamunun ilk çeyrekte 30 milyar dolara kadar çıkan döviz arzı nedeniyle sınırlı kalmıştı.

Ancak son haftalarda koronavirüs nedeni ile risk iştahının artışıyla birlikte petrol fiyatlarındaki düşüşün azalması ile birlikte rezervlerin oldukça hızlı erimesiyle oluşan belirsizlik nedeniyle TL’nin değer kaybı hızlanarak devam ediyor. Aynı şekilde benzer para birimlerinden pozitif ayrışma trendi de yerini negatif ayrışmaya bıraktı.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir