Corona Virüsü İran

Corona Virüsü Türkiye Turizmini Vurdu

İran 21 Mart ve 1 Nisan arasını Nevruz Bayramı olarak kutlar. Nevruz Bayramın da bu tarihler arasında yaklaşık olarak 200 bin İranlı turist tatil yapmak için Türkiye’ye gelirdi. Bu yıl önce Çin sonrada diğer ülkeleri vuran Corona virüsünün İran’ı da vurmasının ardından sınır kapıları ve İran üzerinden ülkemize girişler virüsü engellemek için yasaklanmıştı.  Bu nedenle başta Van, Antalya ve İstanbul olmak üzere turizm sektörünü etkileyerek turizmcileri kara kara düşündürmeye zorluyor.

Kişi Başı 1500 Dolar Harcıyorlardı

İran’da kutlanan Nevruz Bayramında Mart ayında ülkemize İran üzerinden 200 bine yakın kişi geliyor ve bölgedeki otel dolulukları yüzde 100 doluyordu. Gelen yaklaşık 200 bin turist, kişi başı 1.500 dolar harcama yapmaktaydı. Bu payın büyük kısmını da bölgedeki esnaflar alıyordu. İranlı turistler bu süreçte ise oldukça yoğun alışveriş yapıyorlardı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası ise yaptığı açıklamada en başta bölge turizmi olmak suretiyle Türkiye turizminin büyük bir turizm hareketinden mahrum kalacağına dikkat çekti.

Esnafın Umuduydu

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Necdet Takva İranlıların başka ülkeler üzerinden geldiğinin altını çizerken yapılması gerekenin virüsün tespitine yönelik alt yapı çalıştırmalarını geliştirmek olduğunu savundu. Ayrıca bu yıl çığ felaketi ve deprem derken esnafın Nevruz için oldukça fazla umut beslediğini belirtti. Van’ın 12 bin yatak kapasitesinin olduğunu belirterek 2019’da %85, Nevruz’da ise tam doluluk ile kapatmış. Bu yıl büyük hedeflerinin olduğunu savunan Takva, bölge turizminin çok büyük vurulduğunu dikkat ederek sınır kapılarının açılmasını istedi.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir