Borsadaki Kayıp %2.5’i Buldu, Dolar/TL 6.17’i Aştı

6 haftadır aralıksız yükseliş serisini devam ettiren USD/TRY paritesi bugün tam olarak 6.17 seviyesini geçerek kazanç serisini 7. haftaya tamamladı. Kurda yaşanılan yükselişler hem yurt içi hemde küresel bazda etkilenmeye devam ediyor. ABD Dolar Endeksi’nin de 100,0 puanın üzerine çıkarak son 4 ayın en yüksek seviyesine ulaşması ile birlikte gelişen paralarda değer kaybı hızlandı. Türk lirası da bu süreçten oldukça fazla etkilendi. Diğer taraftan da risk iştahının da artışı ile birlikte güvenli varlıklara artan talep ile birlikte gelişen ülke varlıkları baskılandı.

TCMB’nin son dönemdeki faiz indirimleri mevduat faizlerini aşırı düşürmesi ile birlikte dövize yönelim arttı. Küresel tarafta da ABD ile S400 konusundaki ilerlemelerin sağlanamayışı, Rusya ile İdlib arasındaki anlaşmazlıklar bölgedeki jeopolitik riskleri arttırdı. Rejim güçlerine ay sonuna kadar verilen sürenin de bitişi ile birlikte kur üzerine baskı artarak devam ediyor.

Küresel risklerin iyice artışı ile birlikte BİST 100 endeksi 113 bin puanın altına gerilerken USD/TRY kuru da 6.1730’u deneyerek 10 Mayıs sonrası en üst seviyeyi gördü. 5 yıllık risk primi 306 bp seviyesinde ve 2 yıllık gösterge faiz de %11,78’de.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir