Borsa İstanbul BIST 100 Sert Düşüşte : Kayıp Yüzde 5!

Koronavirüsün piyasalara etkisi aynen devam ediyor. Son olarak ABD’nin tedbirleri genişletip Avrupa’dan gelecek olan tüm seferleri 30 günlük bir süre ile durdurmasının akabinde hava yolu şirketlerinde de sert düşüşler etkisini göstermeye başladı. Aynı şekilde koronavirüs nedeniyle petrole olan talebin azalması ve arap ülkelerinin petrol üretimini arttırması ile birlikte petrol da değer kaybı iyice derinleşti.

Dünya Sağlık Örgütü’ü tarafından yapılan açıklamada yeni tip koronavirüsün salgının pandemi boyutuna ulaştığını(dünya üzerindeki pek çok kıtayı tehdit etmesi) açıklaması üzerine dünya piyasalarında sert satışlar devam ediyor.

Bugün itibari ile ABD’nin Avrupa seyahatlerine limitlemeler uygulaması ve İtalya’da can kayıplarının hızlı bir şekilde artmasının ardından Stoxx Europe 600 endeksi bu sabah itibari ile %5 değer kaybederek Haziran 2016’dan bu yana en düşük noktayı gördü. İngiltere piyasalarında FTSE 100 endeksi yaklaşık %5 düşerken, Fransa’da CAC 40 endeksi %4,5, İtalya’da FTSE MIB %2,6, İspanya’da IBEX 35 endeksi %5,2 ve Almanya’da DAX endeksi %5,3 geriledi. Asya piyasalarında da tıpkı Avrupa da olduğu gibi sert düşüşler devam ediyor. Tayland borsasının günlük değer kaybı %10’a ulaşırken tüm işlemler durduruldu. İsrail borsasındaki kayıp da %7’yi aşarak 2013 sonrası en dip noktayı gördü.

Türkiye’de Avrupa’dan gelen Türk vatandaşında ilk vakanın görülmesi ile birlikte düşüşe geçen BIST,  bugün küresel satışların da katkılarıyla %5’e yakın değer kaybı yaşıyor. Endeks gün itibari ile 96 bin seviyesine inerek Ekim sonrası en dip seviyeyi gördü.

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir