BDDK’dan koronavirüse karşı yeni önlem

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tarafından yapılan açıklamada, yurtdışı TL cinsindeki plasman, repo, depo ve kredilerin toplam boyutunun bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının en fazla yüzde 0,5’i olacak şekilde sınırlandırıldığı duyuruldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), vatandaşların ve reel sektörün ihtiyacı olduğu finansman ihtiyaçlarının karşılanması için yurt içindeki TL varlıklarının daha verimli kullanılması amacıyla değişikliklerde bulundu.

BDDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi (Kovid-19) nedeniyle küresel aktifliğin yavaşlaması, reel kesimin üretimde ve istihdam etmede zorluk çektiği bir dönemde TL’nin daha efektif kullanılması adına ağırlıklı olarak kamu ve özel kesimin finans problemlerinin giderilmesinin önem arz ettiği vurgulandı.

BDDK tarafından yapılan açıklama ise şöyle :

“Bankaların, yurt dışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurt dışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 0,5’i ile sınırlandırılmasına karar verilmiştir. Söz konusu oranın günlük olarak solo bazda hesaplanmasına, mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesine karar verilmiştir.”

Yazar: Ali Yerkazan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir