Aralık 2019 Konut Satışları Zirve Yaparken Konut Fiyatları Ne Durumda

2019 yılının ilk 6 ayı konut satışları açısından oldukça zorlu geçmişti. Fakat daha sonrasında konut sektörü oldukça hızlı toparladı. TÜİK tarafından son açıklanan Aralık ayı verileri son 6 yılın en yüksek satış rakamlarına işaret etti. Bu rakamlara göre Aralık ayında toplam 202.074 adet konut satıldı.

Bu rakam geçen senenin aynı ayına göre yüzde 47,7 artış anlamına geliyor. Tabi buradaki en büyük etken 2019 Ağustos ayı itibariyle düşen konut kredi faizleri oldu. Bu sayede, özellikle ipotekli konut satışlarında ciddi bir artış oldu. İstatistiklere bakıldığında 50.278 adet konutun ipotekli olarak yani konut kredisi kullanılarak satıldığını görüyoruz. Bu da geçen seneye göre %600’e varan bir artışa işaret ediyor.

Aralık ayı sonunda tapu harçlarındaki indirim de bitiyor olduğundan dolayı ev satın almak isteyenler elini çabuk tuttu ve bunun da olumlu bir etkisi oldu. İkinci el konut satışlarının oranı da sıfır evlere göre oldukça yüksek oldu. İkinci el konut satışları 126.594 olurken 75.480 konut ise ilk defa sıfır olarak satıldı.

Aralık ayı rakamının da gelmesiyle 2019 yılı toplam konut satışı rakamı da ortaya çıkmış oldu. Zorlu bir başlangıçtan sonra çok hızlı bir toparlanma ile 2019’da toplam 1.348.729 adet konut satışı oldu. Bu rakam 2018’e göre %1,9 azalışı işaret etse de senenin ilk kısmı değerlendirilince oldukça iyi bir rakamla sene kapandı.

Yabancılara konut satışları da Aralık 2019’da tavan yaptı

2019 yılı, yabancılara konut satışı açısından da, Aralık ayı istatistikleri ile birlikte olumlu seviyeye geldi. 2019 boyunca 45.483 adet konut yabancılara satıldı. Aralık’ta 5.298 adet satış oldu. Bu rakamla beraber Aralık ayının senenin tamamına etkisi de oldukça olumlu oldu.

Yabancılarda konutları hangi ülke vatandaşları aldı?

Uzun zamandır istatistiklerde yabancı konut alımlarda hep ilk sırada Irak oluyor. 2019 senesinde de Irak birinciliği bırakmadı. Irak vatandaşları 7.596 adet konut aldı. İkinci sırada İran 5.423 ile alırken, Rus vatandaşlar 2.893 adet konut aldı. Bunun dışında birçok yabancı ülkemizde konut aldı. Bunlar arasında Suudi Araplar, Afgan, Kuveyt, Ürdün, Yemen, İsveç gibi ülkeler bulunuyor. ABD vatandaşları 658 adet konut alırken, en az sayıda konutu 650 adet ile Lübnanlılar aldı.

Konut fiyatlarında reel oranda artışlar başladı

TCMB Kasım ayı için en son konut fiyat endeksi rakamlarını da açıkladı. Son aylardaki artış eğilimi devam ediyor. Türkiye genelinde Kasım ayında bir önceki aya göre %1,09 artış oldu. Geçen yılın aynı ayına göre ise %7,19 artış gerçekleşti. Tabi bu rakamlar nominal artış değerleri oldu. Reel anlamda değerlendirildiğinde ise Türkiye genelde konut fiyatlarında %3,04 oranında bir azalma gerçekleşti.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut fiyatlarındaki son durum

3 büyük şehrin konut fiyat endekslerini incelediğimizde, uzun zamandır reel anlamda düşüşte olan İstanbul’da durumun tersine döndüğünü görüyoruz. İstanbul reel anlamda hep geriye gidiyordu ama artık toparlanıyor. Kasım ayında reel anlamda da fiyatlar uzun zaman sonra arttı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla %1,30, %6,8 ve 7,47 oranında artış oldu. Ankara ve İzmir’de bu artışlar birkaç ay öncesinde başlamıştı ama İstanbul uzun zamandır hep eksideydi. Konut fiyatlarından da bahsetmek gerekirse; Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı metrekare başına 2.886 TL oldu. Bu rakam İstanbul için ortalama 4.899,66TL iken, Ankara’da 2.164TL, İzmir’de ise 3.303TL oldu. İstanbul açık ara en pahalı konut fiyatlarının olduğu il oldu. Satışların artışına bakıldığı zaman, taleple birlikte fiyatların her ay küçük puanlarla artış yaptığı görülüyor. Tahminimiz, faizler düşük kaldığı sürece talep artarak devam edecek ve fiyatlar da yukarı çıkacaktır.

2020’de yeni rakamlar ve oranları sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

Sonuç olarak, ev alma niyeti olanlar için zamandan bağımsız olarak şartlarınız ve bütçeniz uygunsa hep ev almayı düşünebilirsiniz. Piyasada şu anda bu faiz seviyesinde alınabilir fiyatlara ev bulabilmeniz mümkün olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir