Vergi Affı 2020 Torba Yasa

2020 Vergi Affı Çıkacak mı?

Milyonlarca vatandaşın devlete olan vergi borcu bulunuyor. Bu borçlarını ödeyemeyen kimselerin ise en azından vergiyi öderken faizini ve cezasını ödememek adına vergi affı çıkacak mı sorusunun cevabı henüz belli değil.
Zira hükümet zaman zaman vergi affını yasalaştırarak vatandaşa yardımcı oluyor.

Önceki yıl vergi affı söz konusu olmamasına karşın vatandaşın beklentisi 2020 yılı içerisinde ödeyemedikleri vergiler için af söz konusu edilmesi.

Çıkacak olan vergi affı ile bir anlamda ana borçların ödenmesi ile ekonomik rahatlama da söz konusu olabilir. Fakat bu affın gerçekleşmesinde vatandaşın seçimleri bekliyor olması önceki aflarda oluşan nedenlerden birisi.

Beklentiler bu durumda iken 2020 yılında af çıkacak mı? Vergi borçları ile ilgili olarak bir yapılandırma söz konusu olur mu? Sorularının cevabı henüz belli değil olarak verilebilir.

Önceki çıkarılan af ile yapılan başvurulara rağmen borcunu ödeyemeyen vatandaşlarda ayrıca bir yapılandırma yapılmasını bekliyor. 6736, 7020 ve 7143 sayılı yasalar gereği yapılandırma imkanlarını bozan vatandaşlar için ayrıca vergi yapılandırması talebi olsa da, hükümetin hazırladığı ekonomi paketleri içerisinde henüz bir vergi affı yada yapılandırması gibi bir husus bulunmuyor. Söz konusu yapılandırmalar yapılması halinde asıl vergi borcu ödenirken bu borcun gecikme faizi ve zamları siliniyor. Böylelikle ana para üzerinden ödemesini yapan vergi borçlularının cebinden de daha fazla para çıkmamış oluyor.

Vergi Borçlarına Yapılandırma İmkanı

Yeni yıl ile birlikte yapılan bütçe görüşmeleri esnasında yeni ekonomi paketinden bahsedilmiş olsa da bu paket dahilin de bir af söz konusu değil. Bu paket ile birlikte ekonomi hayatımıza yeni vergiler kazandırıldı. Bu vergiler ışığında yeni bir vergi affı açıklaması da bulunmuyor.

Vergi borcu olan kişilerin beklentisi af ile birlikte mevcut borçlarını teşkil eden trafik cezaları, vergi cezaları, hacizler ve diğer vergi borçlarının af ile ortadan kalkması. Zira aksi takdirde devlet söz konusu alacakları için haciz yoluna gidebiliyor. Bu anlamda vergi affı müjdesi beklenilenler arasında bulunuyor. Yapılan açıklamalar ve istatistikler yaklaşık 4 milyon kişinin vergi affı yasasını beklediği yönünde.

Vergi borcu yapılandırmasında limitlerde söz konusu. Bu limitler dahilinde kişilerin vergi borçlarının tamamına yapılandırma yapılması mümkün değil iken yasalar gereği peşin ödeme ile taksitli ödemelerde yapılandırma oranları farklı olabiliyor.

Hangi Borçlar Yapılandırmaya Giriyor?

Geçmiş yıllarda yapılan vergi affını kaçıran ve bu süre zarfında yeni vergilerini ödeyemeyen kişilerin yapılandırma talepleri bulunuyor. Güncel olarak bir vergi yapılandırması söz konusu değil iken gelecek zamanlar içerisinde oluşacak yeni açıklamalar eşliğinde yeni yapılandırmalar söz konusu olabilir. Bu durumda kişilerin mevcut borçlarının faizleri ve gecikme cezaları silinmiş olacak. Böylelikle verginin ana tutarı ödenmiş olacak. Ayrıca yapılacak yasal düzenleme ile ana paranın ödenmesinde vadelendirme ile ayrı bir kolaylık ta sağlanabilir.

  • KDV, GV, MTV gibi vadesi geçmiş tüm vergi borçları
  • Trafik Cezası, Adres Beyanı Cezası gibi vadesi geçmiş tüm cezalar
  • KYK borçları

Özellikle pek çok yeni mezunun merakla beklediği torba yasa ile vergi affı çıkması durumunda öğrenim kredisi olarak bilinen KYK borçlarında da faizler silinecek, ana para taksitlendirilebilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir